BiH
224

Srebrenik: Mladi ne mogu do posla i napuštaju državu, a vlasti zapošljavaju podobne

Piše: E. M.
Zgrada Općine Srebrenik (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zgrada Općine Srebrenik (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U općini Srebrenik trenutno je 8.500 nezaposlenih osoba, od čega je veliki broj mladih. Kao i u drugim općinama i gradovima Bosne i Hercegovine, glavni cilj mladih i u Srebreniku je da što prije napuste ovu zemlju.

Iako općina Srebrenik ulaže velike napore kako bi privukla strane investitore koji bi na ovom području otvorili nove poslovne zone, uprkos povoljnom strateškom položaju ove općine, mladi ne vide svijetlu budućnost. Načelnik Srebrenika Nihad Omerović je kazao kako se situacija u cijeloj Bosni i Hercegovini oslikava i na područje Srebrenika.

"Budućnost Srebrenika mora biti pozitivnija jer se nalazimo u povoljnom strateškom položaju, blizu Evropske unije, a naši potencijali i ljudski resursi trebaju biti iskorišteni. Mi posjedujemo vrijedne poduzetnike, a najveću dobit dobivamo od uslužnih djelatnosti. Generalno, svjesni smo situacije u BiH i ona se reflektira i na Srebrenik, ali mi ne tražimo opravdanja. Maksimalno se trudimo da poduzmemo sve aktivnosti kako bismo ovu sredinu napravili drugačijom u odnosu prema mladima i problemu nezaposlenosti", kazao je Omerović.

Nihad Omerović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nihad Omerović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Predsjednik Udruženja Justicia iz Srebrenika Ervin Turbić već nekoliko godina se bori za ljudska prava koja su najviše usmjerena na borbu za jednakost prilikom zapošljavanja. Tokom monitoringa koji je Justicia uradila 2014. godine utvrđene su brojne neregularnosti prilikom zapošljavanja, što je razlog zbog čega mladi napuštaju ovu sredinu.

"Prilikom monitoringa koji smo radili 2014. godine utvrdili smo da više od 50 posto javnih ustanova, preduzeća i uprava ne raspisuje javne oglase za zapošljavanje, a to je naravno omogućeno po njihovim propisima. Upravitelj organa sa liste uspješnih kandidata može izabrati koga on želi, bio deseti ili posljednji na listi, a mi ćemo se boriti za te izmjene", kazao je Turbić.

Kao i svugdje, prema Turbićevim riječima, glavnu ulogu prilikom zapošljavanja igra politika.

"Običnom čovjeku nemoguće je doći do posla jer određena vladajuća elita treba odobriti njegovo zapošljavanje. Ovdje imamo više od 8.500 nezaposlenih, a veliki broj njih su mladi koji se na kraju bore samo da odu iz zemlje. Vladajuće elite uprave, preduzeća i ustanova smatraju da je to njihov stranački plijen i tako zapošljavaju samo svoju rodbinu, prijatelje i stranački podobne. Vladajući također imaju pravo da bez raspisivanja konkursa zaposle 'uspješnu osobu' na tri mjeseca, pa kasnije produžuju ugovore po tri mjeseca dok ta osoba ne dobije posao na neodređeno", dodao je Turbić.

Justicia će se narednih godina dana boriti protiv diskriminacije prilikom zapošljavanja te raditi na izmjeni pravilnika zapošljavanja u javnim institucijama, što im je omogućeno antikorupcijskom strategijom koja je usvojena prošle godine.