BiH
379

"Srebreničke majke" protiv Dana RS-a, podsjetile na Vučićevu izjavu iz 1995. godine

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim Dan Republike Srpske pripdnici srpskog naroda širom manjeg bh. entiteta slave 9. januar. Tako je i u Srebrenici gdje su pripadnice udruženja "Srebreničke majke" javnim protestom pokazale neslaganje s obilježavanjem ovog dana, ali i dolaska srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na proslavu u Banja Luku.

Zastupnik SNSD-a u Skupštini Općine Srebrenica Dragić Glišić kazao je kako su škole danas pripremile kulturni i obrazovani program podsjećajući na historiju i na period kako je Republika Srpska nastala.

"Postoji još mnogo datuma koji su bitni za Republiku Srpsku, a samo je jedan rođendan", kazao je Glišić.

Na drugoj strani svim Bošnjacima koji su preživjeli genocid i onima koji žive u Srebrenici, 9. januar ne predstavlja ništa.

Predstavnice udruženja "Srebreničke majke" danas su se okupile kako bi protestom i transparentima izrazile negodovanje zbog obilježavanja Dana RS-a.

Na najvećem transparentu napisana je i izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića iz 1995. godine kada je kazao: "Za jednog Srbina ubit ćemo 100 Muslimana".

"Srebreničke majke" nosile su i transparente sa natpisom: "Mi smo cijena vaše Republike".

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio da je Dan RS-a pravno nelegalan događaj.

"Nama Bošnjacima apsolutno ništa to ne znači iz više uglova: legalistički, historijski i moralno kako god ovaj datum za Bošnjake ne predstavlja ništa, jer taj datum je nametnut Bošnjacima. Ovaj entitet je napravljen samo za jedan narod i obilježavanjem ovog datuma to dokazuje da je to tako", izjavio je Duraković.