Snijeg visok i do dva metra
0

Srebrenička sela Luka i Krušev do odsječena od svijeta

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Stotinjak povratnika u selima Luka i Krušev do odsječeno je od svijeta. Snijeg u ovom kraju pada od subote, a dežurne ekipe za zimsko održavanje puteva nisu u mogućnosti da raščiste snijeg koji je na pojedinim mjestima visok i po dva metra.

"Već četvrti put pokušavamo da se probijemo do tih sela, ali je postojeća mehanizacija nedovoljna da bi se rašćistila dionica od Zelenog Jadra do Luke. Put je samo djelimično prohodan na nekih desetak kilometara od ovih sela i tražit ćemo pomoć u mehanizaciji kako bismo došli do stanovnika koji su u teškoj situaciji", izjavio je Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica.

Dodatne probleme donio je novi snijeg koji pada povremeno od sinoć, a jutros je jačeg intenziteta.

"Angažirat ćemo danas dodatnu mehanizaciju i nastojimo što prije da dođemo do sela Luka i Krušev do, što nam do sada nije uspijevalo", rekao je Ševko Karić, načelnik za urbanizam i prostorno uređenje u Općini Srebrenica.

Prilikom svakog većeg snijega mještani ovih sela budu odsječeni od svijeta, a prije nekoliko godina pomoć u hrani i lijekovima dostavljana im je helikopterom.

U centru Srebrenice vrši se redovno čišćenje ulica, a prohodan je i put do Skelana.