Šamar preživjelima
445

Srebreničanin Šukrija Meholjić: Dodjeljivanje plakete Dodiku je poruka da se "isplati negirati genocid"

Klix.ba
Šukrija Meholjić, rođeni Srebreničanin, arhitekta urbanog razvoja tog grada duboko je uvrijeđen i razočaran činjenicom da će Općina Srebrenica danas Miloradu Dodiku, negatoru genocida, dodijeliti "Zlatni grb Srebrenice", jedno od najvećih priznanja grada.

Tim povodom Meholjić je nacrtao i prigodnu karikaturu, naglašavajući da se ovakvim činom šalje poruka da se isplati negirati genocid, iako je on potvrđen na međunarodnom sudu pravde.

"Ovo je ilustracija totalne zaslijepljenosti srpskih odbornika u općini Srebrenica. Ova skandalozna odluka je još jedan šamar preživjelim žrtvama i gumica koja briše dostignuti stepen suživota u napaćenoj Srebrenici. Pa ljudi ovo je ponovno ubijanje Srebrenice! To je jedna ogromna mrlja i sramota za Bosnu i Hercegovinu i cijeli civilizirani svijet, koji ne reaguju. Ovim se šalje jasna poruka da se isplati negirati genocid, potvrđen od najveće svjetske sudske instance u Den Haagu", poručio je za Klix.ba Meholjić.

Meholjić često objavljuje karikature, najviše ponukan političkim odnosima u BiH, pravdom i nepravdom, ali se neizbježno dotiče Srebrenice, šaljući jake i jasne poruke kroz svoje radove.

Malo je ko u Srebrenici uživao takav autoritet kao Šukrija Meholjić, glavni urbanista tog malog mjesta na istoku BiH, koji je 1974. godine iz sarajevskog giganta Energoinvesta poslan u rodni grad da se bavi urbanizmom i prostornim planiranjem opštine.

Ipak, u Srebrenici danas neke druge politike kreiraju život u tom napaćenom mjestu i određuju šta je ispravno, a šta ne.

Tako će na Dan Općine predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku biti dodijeljeno jedno od najvećih priznanja grada, pod izgovorom za doprinos razvoju Srebrenice. Bošnjački odbornici su prošle sedmice, kada je izglasana ta odluka napustili Skupštinu Općine Srebrenica jer nisu željeli da učestvuju u takvom činu, znajući da Dodik gdje god stigne negira genocid u Srebrenici, minimizirajući zločine i vrijeđajući žrtve na taj način.