BiH
0

Srebrenica zatrpana drvima, mještani strahuju od glodara

SRNA
I ove jeseni u Srebrenici su zelene površine, trotoari i dijelovi parkirališta zatrpani drvima koja mještani obezbjeđuju za predstojeću zimu, jer nemaju gradsko centralno grijanje.

Sve tri kotlovnice za centralno grijanje u Srebrenici demolirane su tokom rata. Parovodna mreža i instalacije su pokidani i uništeni.

Ništa nije rađeno na sanaciji i osposobljavanju sistema centralnog grijanja, pa su stanovnici ove varošice prinuđeni da obezbjeđuju drva za ogrev.

Obezbjeđenje ogrevnog drveta za zimu dovodi do zatrpavanja većeg dijela parkirališta i skoro svih zelenih površina oko stambenih zgrada u ovom gradiću, koji se nalazi stiješnjen između visokih brda i oskudijeva pristupačnim prostorom.

S obzirom da je naselje ranije imalo gradsko grijanje, najveći broj stambenih zgrada nema podrume za deponovanje ogreva pa se građani snalaze i lageruju drva oko zgrada.

Uprkos brojnim donacijama dodijeljenim za obnovu Srebrenice, rekonstrukcija sistema centralnog grijanja još nije došla na red.

Zato se svake jeseni ovo naselje pretvara u deponiju ogrevnog drveta što stvara veoma ružnu sliku, a dovodi i do velikog povećanja broja glodara koji su potencijali izazivači zaraznih oboljenja.

U Odjeljenju za urbanizam i stambeno-komunalne poslove ove opštine kažu da je obnova sistema centralnog grijanja izuzetno visoka investicija za šta opština nema sredstava.

Kažu da je taj projekat kandidovan prema mnogim donatorima, ali još niko nije prihvatio da izdvoji sredstva za tu namjenu i neizvjesno je kada će biti stvoreni uslovi da se gradi novi sistem centralnog grijanja u ovom mjestu.

Samo neke ustanove i firme u Srebrenici imaju vlastite kotlovnice i obnovile su interno centralno grijanje, kao što su banke, škole, Dom zdravlja, Osnovni sud, opština te Šumsko gazdinstvo "Drina“ .

Kulturni centar takođe ima kotlovnicu, ali nisu obezbijeđeni ugalj i drvo, pa se i dalje za zagrijavanje ovog objekta koristi električna energija i grijalice, a nekim prostorijama i peći na drva.