BiH
0

Srbijanski predsjednik ne zna gdje je Ratko Mladić

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija sebi ne može dozvoliti isticanje roka za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu (ICTY) i time dovesti u opasnost pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

"Članstvo u EU je naš strateški cilj. Sve prepreke na tome putu moraju biti uklonjene, a to podrazumijeva da u potpunosti treba da sarađujemo s ICTY-em. Uvijek kada smo imali teškoće s rokovima, to nije bila volja Srbije, već su u pitanju bili praktični problemi", objasnio je Tadić u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir" od nedjelje.

Upitan da li zna gdje se nalazi bivši zapovjednik Vojske RS-a, Tadić je istaknuo da bi Mladić već bio u zatvoru kada bi to rukovodstvo Srbije znalo.

"Istraga je neprestano u toku. Svakog dana. Ja sam predsjednik, a ne ministar unutrašnjih poslova, ali očekujem da će saradnja s ICTY-em biti ispunjena, isto kao što to i EU očekuje od nas", naglasio je Tadić dodajući kako je njegov zadatak ohrabriti vladu da ispuni svoje obaveze.