U sporu protiv Ganića
12

Srbija prvi put pismeno priznala agresiju na BiH

Sarajevo-x.com
U maju 1992. godine države Bosna i Hercegovina i Srbija bile su u međunarodnom oružanom sukobu, stoji u odgovoru Ministarstva pravde Srbije na prigovor odbrane Ejupa Ganića u postupku koji se vodi radi utvrđivanja legalnosti zahtjeva Srbije za izručenje funkcionera ratnog Predsjedništva BiH. Portal Sarajevo-x.com ekskluzivno vam donosi dokumente koji eksplicitno prikazuju priznanje susjedne Srbije da je učestvovala u ratu u BiH.
Srbija je tako prvi put zvanično priznala da je kao država učestvovala u ratu protiv BiH i to na teritoriji te susjedne države što se prema odredbama Ženevske konvencije može podvesti pod pojam agresije, pišu e-novine.com

U stavu 2.1 podneska na 20 strana koji je će sud razmatrati 11. juna, Vlada Srbije eksplicitno tvrdi da je u periodu kada se dogodio napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu postojao međunarodni oružani sukob između dvije države: BiH i Srbije. Ovo je prvi put da srpske vlasti zvanično koriste izraz "međunarodni oružani sukob“ pošto se od odgovornosti za ratna dešavanja u BiH Beograd do sada redovno ograđivao tvrdnjom da je na djelu bio građanski, etnički i vjerski sukob u kome Srbija nije direktno učestvovala.

Kako bi pobila argument Ganićeve odbrane da Srbija u vrijeme ratnih dešavanja nije bila ratna strana kako to propisuje Ženevska konvencija iz 1949. godine što bi je kvalifikovalo kao priznatu zaraćenu stranu, pravni tim Srbije se poziva na odluku Žalbenog veća Haškog tribunala iz 1999. godine u predmetu protiv Duška Tadića.

U toj je presudi, naime, zaključeno da je Vojska Republike Srpske bila pod "opštom kontrolom" Beograda, odnosno Vojske Jugoslavije, što je pored finansiranja i opremanja, uključivalo i pomoć u koordinaciji i planiranju vojnih operacija. Srpsko tužilaštvo za ratne zločine i Ministarstvo pravde je tu presudu uzelo kao dokaz da je Srbija bila zaraćena strana što je poslužilo kao pravni osnov zahtjeva Srbije za izručenje Ganića.

Vlada također tvrdi da je Srbija u to vrijeme na osnovu međunarodnog običajnog prava i Bečke konvencije o sukcesiji država iz 1978. godine bila potpisnica Ženevske konvencije iz 1949. godine. Time je dodatno ojačan opšti utisak potpune pravne neprincipijelnosti zvaničnog Beograda čiji su pravni timovi u procesu povodom tužbe BiH protiv Srbije za genocid iz petnih žila nastojali da ospore nadležnost Međunarodnog suda pravde pozivajući se upravo na argument da Srbija u to vrijeme nije bila priznata potpisnica Ženevskih konvencija i Konvencije o sprečavanju zločina genocida.

Ganić je, podsjetimo, početkom marta u Londonu uhapšen na zahtjev Srbije, koja smatra da je odgovoran za napad na vojnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, ali i na druge vojne objekte, a britanski sud je 11. marta donio odluku o njegovom puštanju na slobodu uz kauciju.