Westminster
0

Ganićeva odbrana iznosi dokaze

FENA
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
Pred sudom u londonskoj općini Westminster nastavljena je u srijedu glavna rasprava po zahtjevu Srbije za izručenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koga Beograd tereti za ratne zločine.

Ganićevi advokati su izjavili da Srbija "zloupotrebljava britansko sudstvo zahtjevom da on bude izručen Srbiji“ te dodali da su srpska optužnica i zahtjev za izručenje politički motivirani.

Glavni je argument advokata odbrane da je navode o Ganićevoj odgovornosti za ratne zločine 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu već dva puta istražio Haški tribunal (ICTY) i međunarodni tužitelj Suda BiH Philip Alcock.

Tu je, tvrdi obrana, zaključeno da nema osnova za kazneno gonjenje Ejupa Ganića i Srbija u ovom zahtjevu za izručenje nije ponudila ništa novo, izvijestio je BBC.

Drugi argument obrane je da Ganić u Srbiji ne bi mogao očekivati fer i pošteno suđenje, odnosno da bi on u Srbiji, kako je rekao jedan njegov advokat, "bio tretiran kao demonizirani vođa mrskog neprijatelja".

Ključni argument Ganićevih advokata je da su uvjeti za povlačenje kolone JNA iz Sarajeva bilo dogovoreni između Alije Izetbegovića, koji je tada bio praktički u pritvoru JNA, i generala JNA Milutina Kukanjca, te da Ganić nikada nije prihvatio te uvjete, pa ne može ni snositi odgovornost.