Boris Tadić
0

"Srbija podržava integritet BiH definiran Daytonskim sporazumom"

FENA
Boris Tadić
Boris Tadić
Nakon niza bilateralnih susreta koje je danas održao na Mostarskom sajmu predsjednik Republike Srbije Boris Tadić kazao je u izjavi za novinare kako Srbija podržava integritet BiH koji je definiran Daytonskim mirovnim sporazumom.

Po njegovim riječima, Srbija nikada neće učiniti ni politički ni pravni akt koji bi doprinio destabilizaciji BiH.

"Jedino stabilna BiH u nacionalnom je interesu Srbije. Srbija podržava svaki dogovor legitimnih predstavnika triju naroda i dva entiteta u BiH i ne nameće nikakva rješenja niti se miješa u unutrašnje stvari BiH", kazao je Tadić.

On je dodao je kako je spreman pomoći pri svakome razgovoru o donošenju konstruktivnih rješenja, ali da bi, po njegovu mišljenju, svaki pokušaj nametanja rješenja ili zahtjev da se Srbija miješa u unutrarnje uređenje BiH značilo ugrožavanje njenog integriteta.

Tadić je istaknuo kako je na sajam došao i zbog promocije ekonomske saradnje dviju zemalja.

"Poznato je da Srbija ima specijalne veze s Republikom Srpskom i oko 850 miliona eura investicija u privredu RS, a time i u privredu BiH. Znatno manje investicija imamo u Federaciji BiH, ali mi smo jako zainteresirani za isti nivo odnosa i s Federacijom. Želimo da ekonomske veze, odnosno investicije Srbije u BiH i BiH u Srbiji budu veće nego danas, imajući u vidu izazove svjetske finansijske krize", kazao je Tadić.

Na pitanje novinara kako komentira govor na otvaranju sajma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, u kojem je on, uz ostalo, spomenuo odnose između BiH i Srbije te naveo kako Ilija Jurišić nevino osuđen i nevino optužen leži u zatvoru u Beogradu i slučaj hapšenja bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića na osnovu zahtjeva državnih organa Srbije, Tadić je kazao kako je danas na sajmu imao niz bilateralnih razgovora i posjeta štandovima, i da ne bi htio komentirati ono što se događalo 90-ih godina, ali da sa svoje strane čini sve kako bi se riješili problemi koje su neki drugi ljudi činili 90-ih godina.

"Stegnuo sam ruku Harisu Silajdžiću, kojeg znam nekoliko godina i s kojim imam dobru saradnju i dobro razumijevanje, nezavisno od riječi koje su mi upućene na početku ovoga sajma. S osmijehom gledam i na teške riječi", kazao je Tadić, istaknuvši kako nije Srbija svojom odlukom međudržavne razgovore spustila na niži nivo.

Na pitanje novinara kako komentira "hapšenja koja su izvršena na aerodromima u Beogradu i u Londonu, i je li vrijeme da dvije države pristupe razgovorima, a ne da plaše jedna drugu te je li možda tu razlog ljutnje Harisa Silajdžića", Tadić je kazao da ima jasan odgovor, ali kako političari nemaju pravo da se ljute.

"Mi nismo zastupnici naših osjećanja, već smo zastupnici javnih interesa. Bavimo se politikom i, nažalost, nemamo pravo na naša osjećanja u ovome poslu. Moramo osjećanja ostaviti za naš privatni život.

S druge strane, baveći se politikom i zastupajući javne interese, mi smo obavezani na međunarodne kodekse i standarde, a jedan od njih jest da se ne miješamo u posao drugih institucija. Predstavnici političke vlasti ne smiju se miješati u rad sudova i tužiteljstva jer bismo u tom slučaju poremetili čitav sistem vrijednosti i pravni poredak na kojem počiva Evropa i civilizirani svijet", kazao je Tadić.

"Ministarstva pravosuđa imaju svoje nadležnosti kada tužiteljstva i sudovi obave svoj dio posla. Dakle, ministarstva pravosuđa nemaju pravo da se upliću i miješaju u rad tužiteljstava koja procesuiraju svaki pojedinačni slučaj ukoliko postoji sumnja, kao što nemaju ni pravo da se miješaju u rad sudova.

Kada bi to bilo moguće, onda bi politička struktura iz BiH ili Srbije ili Velike Britanije mogla da se umiješa u rad pravosudnih institucija u Velikoj Britaniji, kao što vidite, to nije moguće. Odgovor suda Velike Britanije izričit je, zatvorena su vrata za svaki politički uticaj", kazao je Tadić.

U izjavi za novinare Tadić je istaknuo kako je sa svoje strane rekao ono što predsjednik Srbije u političkom smislu, imajući u vidu i sporazum dva ministarstva pravosuđa, može da kaže, te kako za one koji su optuženi za sudjelovanje u ratnim zločinima nije od odlučujuće važnosti gdje se vrši pravni proces, već je od odlučujuće važnosti da svako ima fer i pošteno suđenje.

"Nadam se kako možemo prevladati svaku situaciju. Želim podsjetiti da Tužiteljstvo Republike Srbije radi svoj posao. To tužiteljstvo optužuje Srbe, Albance, Bošnjake, Hrvate ako su oni na teritoriju Republike Srbije i ako je zločin počinjen na njenom teritoriju.

Podsjećam, tužiteljstvo za ratne zločine na teritoriju Srbije dobilo je sve međunarodne pohvale i priznanja", istaknuo je Tadić, dodavši kako nikada neće kao predsjednik utjecati na bilo koje tužiteljstvo u povlačenju pravno utemeljenih zahtjeva.

Govoreći u organiziranom kriminalu, Tadić je kazao kako svako treba da radi svoj posao, ali da Srbija ni po koju cijenu neće odustati od gonjenja članova organiziranih kriminalnih grupa.

"Nije riječ više o organiziranom kriminalu, riječ je o mafiji, i to ne o Srpskoj, već o regionalnoj mafiji. Republika Srbija, kao zemlja koja poštuje pravni poredak, branit će svoj teritorij i svoje građane, ali i građane Evropske unije od takvih grupa", kazao je Tadić, dodavši kako će ta borba biti dovedena do kraja i da je Srbija objavila rat regionalnoj mafiji.