Odred Policije Šekovići
93

Sramotan bilbord u Vlasenici: Veličanje osoba koje su ubijale Bošnjake u Kravici

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Na putu prema Srebrenici, u Vlasenici, nalazi se bilbord posvećen drugom odredu Šekovići, jedinici Policije Republike Srpske koja je izvršila egzekucije više od 1.300 ljudi u Kravici.

Na plakatu su fotografije Rade Čuturića i Krste Dragičevića za koje se na osnovu svjedočenja u Haškom tribunalu zna da su učestvovali u privođenju i ubijanju zarobljenih Srebreničana.

Ubistva Srebreničana u Kravici počinjena su 13. i 14. jula 1995. godine. Haso Hasanović preživio je pogubljenje u Kravici i o tome više puta svjedočio.

"Otac i ja smo krenuli 11. jula iz sela, zajedno s komšijama, kroz šumu prema Tuzli. Bilo nas je oko 1.000. Na Kameničkom brdu otvorena je sa svih strana vatra na nas, i tu sam se izgubio", rekao je Hasanović, koji je u to vrijeme imao 16 godina.

Ubrzo je zarobljen i doveden u skladište u Kravici.

"Gledao sam strijeljanja. Srpski vojnici izvedu po deset i strijeljaju ih. Gledao sam strijeljanja sa udaljenosti od 50 metara, vršena su uz drugi dio zida", ispričao je on.

Za egzekucije u Kravici osuđeno ukupno devet nekadašnjih pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, od kojih su većina bivši pripadnici Trećeg voda Skelani ove jedinice.

Tako su na po 20 godina zatvora osuđeni Željko Ivanović, Brano Džinić i Radomir Vuković, a ista kazna je izrečena komandiru Trećeg voda Skelani Milenku Trifunoviću te nekadašnjim pripadnicima tog voda Slobodanu Jakovljeviću, Branislavu Medanu, Aleksandru Radovanoviću i Petru Mitroviću.

Jedini bivši pripadnik Drugog odreda Šekovići koji je sporazumom priznao krivicu za sudjelovanje u pretresanju bošnjačkih sela u Srebrenici, zarobljavanju i spovođenju muškaraca do magacina u Kravici, a potom čuvanju straže kako neko od napadnutih ne bi pobjegao, jeste Vaso Todorović, koji je osuđen na šest godina.