Studenti nezadovoljni
15

SPUS o prenosu predmeta: Nedopustivo je da Senat UNSA samovoljno tumači odluke

B. R.
UNSA (Foto: N. G./Klix.ba)
UNSA (Foto: N. G./Klix.ba)
U Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu (SPUS) nezadovoljni su kako Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) tumači nedavne izmjene Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Podsjetili su da je Skupština Kantona Sarajevo spomenute izmjene prihvatila na njihov zahtjev, a među onim ključnim jeste omogućavanje prenosa tri predmeta ili 15 ECTS bodova u sljedeću akademsku godinu.

Kako su saopćili, po donošenju izmjena Zakona o visokom obrazovanju, Senatu Univerziteta je ostavljeno pravo odlučivanja o donošenju ovih odluka, što je na vanrednoj sjednici Senata 1. oktobra i učinjeno.

"Nakon donošenja odluke kojom se studentima omogućava prenos tri predmeta ili 15 ECTS bodova sa tekstom: 'Studenti u postupku upisa u studijsku 2021/2022. godinu imaju pravo da prenesu najviše 15 ECTS studijskih bodova ili najviše tri nepoložena nastavna predmeta bez obzira na vrednovanje u narednu godinu studija', Senat Univerziteta u toku upisa studenata na više godine koji su bez ograničenja mogli prenositi predmete u više studijske godine, na sjednici 6. oktobra (pet dana nakon donošenja odluke) donosi tumačenje koje je protivno interesu studenata te koje u vremenu upisa je donijelo ogromne probleme za studentsku populaciju", tvrde u SPUS-u.

Kako je istaknuto, tim tumačenjem, protiv kojeg su glasali predstavnici SPUS-a u Senatu te određen broj dekana fakulteta, Senat Univerziteta bez ikakvog obrazloženja ili mišljenja zakonodavca ograničava članove Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo te samovoljno daje tumačenje donesenih odluka.

"Važno je za naglasiti, da uz tumačenje nije dostavljeno autentično mišljenje zakonodavca, niti stručno mišljenje Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade", ukazali su.

U SPUS-u su ocijenili da ovakva tumačenja u upisnom periodu, retroaktivna tumačenja dovode u upit mogućnost velikog broja studenata da upišu narednu studijsku godinu.

Pozvali su Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade te Komisiju Skupštine Kantona Sarajevo, kojima su uputili zahtjeve za tumačenje, da urgentno dostave mišljenja i tumačenja koja bi ispravila, kako su saopćili, nepravdu učinjenu studentima te koja bi bila u najboljem interesu studenata koji su budućnost Bosne i Hercegovine.