Komentari (57)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Narod koji ne cijeni svoju proslost, nema sta da trazi u buducnosti ...
То и ја кажем, сваки народ свој језик назива по својој нацији, једино Бошњаци називају по регији Босни. Умјесто да то буде Бошњачки језик , он је Босански. Сваки народ тежи ка томе да има своју државу, једино Бошњаци воле да је дијеле. Сваки народ има свој назив од "памтивијека", једино Бошњаци су били Мухамеданци (АУ период), па онда није их никако било (јер да је то нација узело би се у обзир), па тек 74 постају Муслимани, за вријеме рата 92 постају Босанци, а послије рата 95 постају Бошњаци као на основу неког древног тобожњег имена. Како ли ће се сутра звати ? Народ који нема никакву националну политику. Сваки народ тежи ка томе да му се не мијешају стране силе у државу, једино Бошњаци моле Европу и остале да им командују. (Нисам се дотицао Османског Царства јер ме мрзи да пишем парадоксе) Овај народ има наопаку прошлост , зато и све данас јесте наопако код овог народа. Ко има мозга закључит ће.
markane nisi bas u pravu, evo bas mi dosao jaran iz austrije, naravno on govori austrijski jezik, i kaze da bosnu ne dijele bosnjaci, nego da to hoce da rade srbi i hrvati, al ko ce njemu vjerovati... nego vidim da si ti pametan, pa da te pitam, kojim se jezikom govori u srbiji, a kojim u pc-u?
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Neka je slava i vjecna hvala svim antifasistima, herojskim partizanskim borcima za pobjedu i slobodu u borbi protiv fasista i domacih izdajnika.
i bošnjačkim samozaštitnim jedinicama i zelenom kadru
One koji su prezivjeli 92-95 CNN je uvrstio među 10 najruznijih u svijetu pa u tom smislu navodi: to su brutalne betonske skulpture koje podsjećaju na sovjetske stambene blokove koji su zapeli na polju. hehe.
tesko je biti pametan u i oko slicnih tema.covjek bi trebao biti obrazovan,kritican ,objektivan i..dovoljno star. jasno je cemu su sluzili svi ti grandiozni spomenici,a to sigurno nije da obiljeze antifasisticku borbu. s druge strane ako je vec napravljen spomenik zasto ga dirati ako ne smeta? mislim da je vjecna vatra jedno od najboljih umjetnickih rjesenja na tu temu. mali ali veliki simbol i tako treba da bude. ( mislim)
Evo jos nekih spomenika iz okoline http://www.businessinsider.com/jan-kempenaers-photos-of-yugoslavian-monuments-2013-12
hvala na trudu ali to je vjerovatno za druge komentatore jer ja ne otvaram nista sa portala:)
...stoka bi i geviht razj­ebala...
Muslimani laju kao psetinje a 35% ih je bilo u ustašama! pljujete pi kostima svojih predaka! čudan ste vi narod
pogresno! ja se stidim zbog toga! a sta je s tobom? ... ti si ponosan na djela svojih predaka? ... cime se tacno ponosis?
99% kako se možeš stidjeti nečega u čemu nisi sudjelovao? u ww2 bosanski muslimani su imali nekoliko mogućnosti izabrati, ići u savez sa hrvatima, sa nijemcima, sa srbima ili sa komunistima. Izbor je bio jednostavan: 1.Pavelićev režim nije dovodio u pitanje muslimanski vjerski identitet, jezik i kulturu, naprotiv poticao ga. 2.Nijemci također nisu dovodili u pitanje muslimanski vjerski identitet, ali jesu sve ostalo. 3.Srbi iz četničkih pokreta su sve dovodili u pitanje, čak i opstanak muslimana. 4.Partizani su agresivno dovodili u pitanje muslimanski vjerski život i običaje, čak su zatirali jezik, kulturu i sl. Pitanje za tebe, pod ovim uvjetima kome će se prikloniti prosječan bosanski musliman?
PRIKAŽI ODGOVORE (7)
Onih koji bi istinski shvatali partizansku borbu svakako ima sve manje i manje.. Generacije stasavaju uz druge priče, priče koje veličaju one protiv kojih su se partizani borili.. Miniranje spomenika ide na čast onih koji pokazaše s kojom hinjskom mržnjom su odrastali, ali to definitivno nije najveća tragedija u toj priči.. Tragedija je da su oni sada većina..
fale još samo gusle za vjerodostojnu interpretaciju historije :)
Ma.. istorija je svakako varljiva priča.. I ova pesnica je bila jedna strana istorije, a druga je bila, da su svi ranjenici koji su spašeni u Bici na Neretvi, izginuli u Bici na Sutjesci.. To je bila gola borba za život, a ne neki ideal snage.. Slučajno je moja baka učestvovala u tim bitkama i kao dijete sam se uvijek čudila što ih nikada nije veličala, nego bi samo uzdisala i odmahivala rukom, kada bih je zapitkivala za uokvirenu zahvalnicu sa Titovim potpisom za učešće u V ofanzivi, koja je stajala na zidu.. uz: "Pusti to..", valjda jer joj je brat poginuo na Sutjesci.. Samo je jednom rekla, da nikada ni jedan zvuk nije više mrzila od zvuka "štuka".. A ko danas uopšte zna šta su bile "štuke"? Skoro niko.. Dakle kada srušiš kuću u kojoj niko ne živi, ko će žaliti za njom? Tako je i sa ovim spomenicima..
PRIKAŽI ODGOVORE (8)
Pravi cemo nove spomenike.
Kako će preživjeti kada je okružen debilima i rohanima.
Samo primitivci mogu uništiti nešto tako lijepo.
Sigurno ne bio oštećen da je spomenik podignut anti paveliću....
Zato dizite spomenike pokojnom vodji politicke korporacije VATIKAN prvi cu stati i pljunut na taj olos, koji nam je zasijao smrt, a poslije dosao kao mirotvorac a glupi bosnjo ga objerucke prihvati
najavi taj čin, da ti se pridružim i slupam pogani nos :)
ti bas zajeban, evo groznica me trese