Ožalošćeni Ravnogorci
0

Spomenik čiča Draži kod Višegrada se raspada

Sarajevo-x.com
Ravnogorski pokret iz Višegrada žali se ovih dana da se spomenik Draži Mihajloviću koji se nalazi u mjestu Draževina kod Višegrada, raspada zbog lošeg materijala od kojeg je napravljen, pa pozivaju sve pravoslavne duše da svojim donacijama pomognu izradu novog.

Kako navode ravnogorci iz Višegrada, postojeći spomenik je imao 'mučnu istoriju, kao i sam čiča Draža'. Izrađen je u Beogradu i postavljen u Vukovaru 1992.godine, a u ratnom vihoru opet je vraćen u Beograd da bi potom 1998.godine bio prenesen u Brčko. 2003.godine vlasti Distrikta Brčko spomenik su proglasile nepoželjnim.

2004.godine akcijom Ravnogoraca, spomenik je postavljen u mjestu Undrulja, koje će kasnije biti preimenovano u Draževina i to uz lični blagoslov Mitropolita Dabrobosanskog Nikolaja.

'Sam spomenik radi svoje golgote koju je imao je nama više držai jer teži put u žibotu je bolji put za svakoga', kažu Ravnogorci u svome vapaju javnosti da se krene u izradu novog.

Sadašnji spomenik je betonski, i u mnogo navrata je oštećen, te se mora svake godine krpiti jer dijelovi otpadaju. Spomenik bi trebao izdržati još ovu zimu u okviru manastira Sv. Nikole u Draževini pa su sve 'pravoslavne duše', i simpatizeri Ravnogorskog pokreta alarmirani da pomognu ovu akciju da se čiča Draži ponovo izgradi spomenik.