BiH
0

Spoj Dalmacije i Slavonije na "Danima hrvatske kulture u Banjoj Luci"

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Dalmatinska i Slavonska kulturna baština prikazane su sinoć kroz nastupe kulturno-umjetničkih društava "Sveti Roko" i "Kolo" iz Slavonskog Broda, u sklopu manifestacije "Dani hrvatske kulture u Banjoj Luci" koju je organizirao Generalni konzulat te države u najvećem gradu RS-a.

"Bila nam je želja da spojimo folklor Dalmacije i Slavonije da bi se Banjalučani podsjetili na sve ono što im je sigurno i poznato. Vjerujem da je ovo još jedan način da se samo malo popravi kulturni most koji već postoji između nas", istakla je generalna konzulica Republike Hrvatske u Banjoj Luci Dunja Jevak.

U Banjoj Luci je jučer boravila i delegacija Brodsko-posavske županije, čiji predstavnici su s banjalučkim gradonačelnikom Dragoljubom Davidovićem razgovarali o zajedničkim projektima u okviru prekogranične saradnje.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić vjeruje da postoji dobra osnova za saradnju ne samo u turizmu, već i kroz sve druge privredne projekte.

Također, predstavljena su i kutjevačka vina, čiji predstavnici su održali sastanak s vinarima iz RS-a koji su zainteresirani za eventualnu saradnju i razmjenu iskustava.

Kutjevački vinari obišli su i mljekaru i vinariju Banjalučke biskupije te najavili da će prenijeti iskustva ovdašnjim proizvođačima o načinu dobijanja sredstava iz predpristupnih fondova Evropske unije.

Generalni konzulat Hrvatske u Banjoj Luci i ranije je priređivao "Dane hrvatske kulture u Banjoj Luci", ali je došlo do manjeg prekida i sada se ponovo nastavlja, posjetila je konzulica Jelak, najavljujući da će se ova manifestacija nastaviti 21. juna izložbom "Hrvatski svetionici".

Orguljaški koncert u samostanu "Marija Zvijezda" u Trapistima kod Banje Luke trebalo bi da se održi 4. jula, kazala je Jevak, koja je najavila održavanje kulturnih priredbi hrvatskih umjetnika i nakon godišnjih odmora.