BiH
0

Špirić: Treba javno objaviti spisak svih poreznih dužnika u BiH

FENA
Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH
Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH
Nema prepreka da se javno objavi spisak poreznih dužnika u Bosni i Hercegovini, stav je predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH Nikole Špirića.

On kaže da će o eventualnom spisku poreznih dužnika koji bi trebao biti javno objavljen biti više riječi na narednoj sjednici UO UIOBiH, pri čemu smatra da i sada nema zakonskih prepreka da se taj spisak objavi.

„Što se mene tiče, ja sam pristalica da i danas imamo objavljen spisak poreznih dužnika, jer to imamo u svim demokratskim zemljama, pa zašto ne bi bilo i u BiH. Zašto bismo krili one koji ne plaćaju porez?“, pita Špirić.

Na današnjoj sjednici UO UIOBiH u Banjoj Luci razmatrana je i informacija o razgovoru sa predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Tužilaštva i Suda BiH vezano za više od 120 miliona KM utuženih, ali nenaplaćenih potraživanja od oko 27 dužnika prema UIOBiH.

„Nažalost, ti procesi miruju već nekoliko godina, a od predstavnika tih pravosudnih institucija dobili smo obećanja da će ti predmeti dobiti uzeti kao prioritet u rješavanju“, potvrdio je predsjedavajući UO UIO Nikola Špirić na pres-konferenciji i dodao da kada bi se taj dug naplatio, bio bi to značajan iznos novca.

Kada su u pitanju prihodi prikupljeni od indirektnih poreza u ovoj godini, Špirić vjeruje da će ovu godinu UIOBiH završiti s blagim rastom prihoda, ali da će ipak on zavisiti od ekonomskog rasta i bio bi zadovoljan za BiH ovu godinu završi s rastom BDP-a od oko 0,5 posto.

I direktor UIOBiH Miro Džakula vjeruje da će prihodi planirani za ovu godinu biti naplaćeni, čak nešto više u odnosu na plan.

On kaže da je do 30. augusta zabilježen blagi rast prihoda od indirektnih poreza za oko 17 miliona KM u odnosu na isti prošlogodišnji period, odnosno za oko 1,1 posto.

Precizira, ipak, da je za rast prihoda od indirektnih poreza potreban rast krajnje potrošnje i bruto domaćeg proizvoda.

U prvom polugodištu u ovoj godini došlo je do pada krajnje potrošnje u Republici Srpskoj, a Špirić objašnjava da na to utiče manjak investicija, budući da sve to zavisi od ekonomskih aktivnosti.

Federalni ministar finansija Ante Krajina potvrđuje da je FBiH imala manji pad svoje krajnje potrošnje u ovoj godini, te ističe da federalnom budžetu neće biti problem to što će RS-u morati biti isplaćeno 12,9 miliona KM na osnovu „zaostalih“ poravnanja prihoda.

Na sjednici UOUIOBiH razmatrana je i inicijativa da se ide s određenim povlasticama privrednim subjektima, koji uredno izvršavaju svoje obaveze, u smislu smanjenja zatezne kamate i drugo, a o čemu će više biti riječi na narednoj sjednici UO UIOBiH.