BiH
0

Špirić primio ambasadora Bonda u oproštajnu posjetu

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas u oproštajnu posjetu specijalnog izaslanika visokog predstavnika za Srebrenicu, ambasadora Clifforda Bonda.

Ambasador Bond je čestitao predsjedavajućem Špiriću na potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Ocijenjeno je da je pred BiH veliki posao na daljem ispunjavanju obaveza ka punopravnom članstvu u EU.

Špirić je istakao da je evropska ideja vlasništvo svih građana BiH i svih nivoa vlasti od opštine, grada, entiteta pa do države te da svi trebaju predano raditi na stvaranju što jače političke volje.

Podvukao je i važnost pristupanja BiH i u ostale međunarodne organizacije kao što su NATO i Svjetska trgovinska organizacija s aspekta bezbjednosti i jačanja međusobnog povjerenja unutar BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o situaciji u Srebrenici, gdje je, prema zajedničkoj ocjeni, situacija poboljšana u posljednjih godinu dana.

Bond je zahvalio predsjedavajućem na odluci Vijeća ministara da za ekonomski razvoj Srebrenice izdvoji 10 miliona KM, uz napomenu da je trebalo dosta vremena da se na terenu stvore kapaciteti za provođenje projekata.

Izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o imenovanju članova Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.