BiH
0

Specijalci Srbije i RS-a "zauzeli" hidroelektranu Bajina Bašta

SRNA
(Foto: SRNA)
Pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije i Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske uspješno su danas izveli zajedničku protivterorističku vježbu u slučaju zauzimanja Hidroelektrane "Bajina Bašta" u Perućcu.

Izvođenju ove vježbe kod Hidroelektrane "Bajina Bašta" prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić i Srbije Ivica Dačić, te direktori policija RS Gojko Vasić i Srbije Milorad Veljović.

Jovičić je rekao novinarima da je vježba pokazala visok nivo obučenosti pripadnika Specijalne jedinice policije RS, što garantuje da uspješno mogu odgovoriti zadacima i dejstvovati u protivterostičkim akcijama.

On je istakao da je do sada u okviru specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske i Srbije potpisano više memoranduma o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova i da ova vježba pokazuje da se ti sporazumi zajednički realizuju.

"Hidroelektrana 'Bajina Bašta' je značajan energetski kapacitet čija brana spaja Srbiju i Republiku Srpsku. Ona može biti potencijalna meta terorista koji bi ispuštanjem vode iz njene akumulacije mogli ugroziti stanovništvo i imovinu nizvodno od ove brane, u Skelanima i Bratuncu. Zbog toga moramo biti spremni za izvođenje protivterorističkih napada kakav je bio današnji, koji je izveden iz zraka, iz vode i sa kopna i u kome su učestvovali pripadnici desantnih snaga, kopnene jedinice i ronioci", rekao je Jovičić.

On je naglasio da se veći broj specijalaca i kadrova u policiji Republike Srpske školovao i školuje u Srbiji i da će se saradnja nastaviti.

Prema Jovičićevim riječima, ova zajednička vježba je pokazala da RS i Srbija imaju spremne snage za sadejstvovanje u suzbijanju terorizma i prekograničnog kriminala.

Jovičić je zahvalio za gostoprimstvo predsjedniku Vlade Srbije i MUP-u Srbije, te vježbu ocijenio uspješnom.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je vježba nastavak saradnje MUP-ova Srbije i Republike Srpske u okviru specijalnih i paralelnih veza.

On je vježbu ocijenio uspješnom, ističući da je pokazan visok stepen obučenosti i zaželio da se scenario ove vježbe nikada ne dogodi u realnom životu.

Cilj vježbe, koja je obuhvatila i djelovanje u slučaju prijetnje otvaranja svih ispusta za vodu ili rušenja Hidroelektrane upotrebom eksplozivnih naprava, je da se stekne sigurnost i uvježbanost za zajedničko djelovanje u slučaju terorističkog akta ili sličnih situacija.

Dačić je istakao da će se nastaviti saradnja između ovih ministarstava i policija u skladu sa specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske.