U iščekivanju
96

Specijalci ponovo u Kruščici, oko 200 mještana protestuje protiv izgradnje hidroelektrane

Piše: M. N.
(Foto: Facebook)
Oko 200 mještana Kruščice kod Viteza već mjesec dana protestuje na mostu na rijeci Kruščica u pokušaju da blokiraju gradnju hidroelektrane na ovoj rijeci. Jutros su ih ponovo dočekali pripadnici Specijalne policije MUP-a SBK.

U protestima učestvuju i mještani iz okoline Kruščice koji žele pružiti podršku susjedima u borbi za rijeku.

"Specijalci su jutros s kacigama na glavi i u crnim odijelima na prepad upali na most koji mještani čuvaju i zauzeli ga. Ima ih nekoliko desetina, a mještani su se okupili nekoliko metara prije mosta. Sada je situacija čekanja onoga što su namjerili bez pregovora i dogovora, a to je da stvore silom prolaz mašinama i cijevima za hidroelektranu kako su to uradili 24. augusta", rekao je za Klix.ba jedan od mještana Kruščice Haris Hurem.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Podsjetimo, mještani protestuju od 2. augusta jer smatraju da će hidroelektrana uništiti rijeku koju smatraju i turističkim potencijalom. Nakon 22 dana angažovani su specijalci koji su odstranili demonstrante s lokacije. Nekoliko žena je zadobilo povrede i ukazana im je pomoć u Domu zdravlja Vitez, dok je 19 osoba prevezeno u policijsku stanicu radi ispitivanja.

Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine otvorila je ex-officio predmet u kojem će ispitati sve okolnosti ovog slučaja.

Mještani se nadaju da će ovaj put ipak proći bez povreda i problema.