BiH
8

Spasioci traže dozvolu za pristup podacima mobilnih operatera tokom akcija potrage

FENA
Sastanak na temu "Pristup podacima mobilnih telekom operatera prilikom akcije potrage i spašavanja" održan je danas u u prostorijama Ministarstva sigurnosti BiH u Sarajevu.

Sastanku su pored ISS-a , HGSS-a i SK "WOLF“ kao prestavnika spasilačkih služba prisustvovali i prestavnici Federalne uprave civilne zastite, Uprave civilne zaštite Republike Srpske, SIPA-e i Agencije za koordinaciju policijskih tijela.

O važnosti i načinu korištenja podataka telekom operatera u akcijama potrage i spašavanja vođena je konstruktivna rasprava kao i o problemima poput načina dobivanja traženih podataka, sprečavanju zlouporabe kao i najboljim modusima funkcioniranja cijele procedure.

S obzirom na kompleksnost teme dogovoreno je da se u idućem razdoblju pojačano radi na pravljenju protokola te zakonskom reguliranju ove oblasti.

Sudionici današnjeg sastanka, kojim je rukovodio pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić, složili su se kako je pitanje podataka o aktivnosti mobilne stanice jako bitan segment cijelokupnog sustava potrage i spašavanja što daje nadu da će se ovo pitanje vrlo brzo riješiti i time spasilačkim službama uvelike olakšati posao, priopćeno je iz Hercegovačke gorske službe spašavanja Mostar.