BiH
112

Spajanje Opće bolnice i UKCS: Priča sa bezbroj upitnika

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Početkom decembra ove godine formirana je radna grupa koja radi na reformi zdravstva, pri čemu je najinteresantnija najava spajanja Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš i Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS). Niko od nadležnih ne želi otvoreno govoriti o namjerama kantonalnih i federalnih vlasti, iako je u javnosti već otvoreno niz pitanja.

Radna grupa je do sada održala dva zasjedanja, a javnost nikada zvanično nije obaviještena o formiranju ovakve radne grupe niti o tome ko su njeni članovi. Poznato je da su prvom sastanku radne grupe prisustvovali ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj.

Ljekarsku komoru niko nije obavijestio

Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo, potvrdio je za Klix.ba da on lično, a ni institucija na čijem je čelu nemaju zvaničnih informacija o namjeri spajanja UKCS-a i Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš.

Doktor Kulenović radio je i na dokumentu kojim je predviđena transformacija tadašnje Vojne bolnice u Opću bolnicu Prim. dr. Abdulah Nakaš.

"U međuvremenu je bolnica Abdulah Nakaš odstupila od tog materijala. Oni su kupili magnetnu rezonancu iako Opća bolnica to ne može imati", kaže Kulenović. Bolnica Abdulah Nakaš je početkom ove godine dobila moderan Centar za magnetnu rezonancu koji je karakterističan za specijalističke bolnice.

Na pitanje da li je moguće spajanje dviju zdravstvenih ustanova, Kulenović kaže da je u BiH sve moguće.

"Bojim se i tih čaršijskih priča o bolnici Abdulah Nakaš. Mi smo kao Ljekarska komora KS pripremili zaključke kojim se daju smjernice za restauraciju zdravstva u KS", kaže Kulenović.

Ipak, Ljekarsku komoru KS niko nije obavijestio niti na bilo koji način kontaktirao o namjeri da se spoje dvije zdravstvene ustanove.

"Međutim, čini mi se da ljudi koji vode taj proces misle da su dovoljno jaka sila da mogu provesti sve što žele", kaže Kulenović.

Kulenović dodaje da bi spajanje UKCS-a i Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš teško moglo donijeti nešto dobro zdravstvu na području KS.

"Postoji jedan nepisani zakon koji ne znam da je iko ikad prekršio. Naime, zdravstveni prostor ne može se pretvoriti u nezdravstvenu ustanovu. Čujem informacije da bi se taj prostor ustupio nekoj vladi, ali to nikako ne može i ja ću uvijek tako kazati", kaže Kulenović.

Čaršijske priče

Izuzev izjava ministra Mandića i ministrice Ademaj, u kojima su javnosti saopćili da se razgovara o mogućnosti spajanja dviju ustanova, s ciljem racionalizacije, zvaničnih pojašnjenja vlasti nije bilo. Prema njihovim izjavama, cilj spajanja je racionalizacija, a sve će se raditi u procesu reforme zdravstvenog sektora u FBiH koji uvjetuju međunarodne institucije kao što su MMF i Svjetska banka.

Međutim, u javnosti, posebno među medicinarima, postoje različite priče. Iako niko ne želi govoriti javno, uglavnom je ključno pitanje gdje bi bilo smješteno osoblje Opće bolnice i šta bi bilo s imovinom Opće bolnice.

Prema nezvaničnim informacijama, Opća bolnica bi preselila u prostorije DIP-a (Dijagnostika i poliklinika) UKCS-a gdje svakako ima neiskorištenih prostorija.

No, prave špekulacije se vode o sudbini zgrade i zemljišta Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš koja se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji.

Prema nezvaničnim informacijama, zgradu bi preuzela Vlada FBiH koja je sada podstanar u zgradi SDP-a. Također, u javnosti su se pojavile informacije da bi zgrada bila pretvorena u privatnu polikliniku, pri čemu se spominje i ime Ejupa Ganića čiji Medicinski fakultet već ima odličnu saradnju s Općom bolnicom.

Prodajom zgrade bolnice Abdulah Nakaš inkasirala bi se znatna sredstva koja bi se koristila za finansijsku konsolidaciju UKCS-a koji ima višemilionske dugove.

Zabrana raspolaganja državnom imovinom

Klix.ba je kontaktirao Vladu FBiH, Ministarstvo zdravstva KS i Opću bolnicu Prim. dr. Abdulah Nakaš. Međutim, niko iz navedenih institucija nije želio odgovoriti na pitanja kako se planira izvesti spajanje dviju institucija i šta će biti s imovinom.

Osnivačka prava nad UKCS-om, pored FBiH i KS, imaju i Zeničko-dobojski kanton, Unsko-sanski kanton, Srednjobosanski kanton i BPK Goražde. Spajanje bi trebali odobriti i svi pobrojani kantoni, a prema informacijama dostupnim javnosti, njih još uvijek niko nije kontaktirao.

Muharem Cero, stručnjak za pitanje državne imovine, za Klix.ba je pojasnio da je bivša Vojna bolnica bila vlasništvo SFRJ koja je prešla u vlasništvo BiH kroz proces sukcesije.

"Prema Zakonu u zabrani raspolaganja državnom imovinom, jasno je propisano kako se može promijeniti korisnik imovine. Komisija za državnu imovinu bi trebala predložiti odluku o izuzimanju te imovine i zabrani raspolaganja, koju bi trebalo usvojiti Vijeće ministara BiH a poslije toga potvrditi i Parlamentarna skupština BiH", kaže Cero.

Na ovaj način bi se samo mogao promijeniti pravni subjekt koji koristi imovinu, ali Cero napominje da je promjena vlasništva, odnosno prodaja, onemogućena sve dok se ne donese Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom.