BiH
68

Spahić: Sarajevo ima dovoljno vode koju može čak plasirati na svjetska tržišta

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Muriz Spahić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon završene građanske javne rasprave o snabdijevanju Sarajeva vodom profesor Muriz Spahić, koji na Prirodnomatematičkom fakultetu u Sarajevu predaje predmete iz oblasti hidrografije i geoekologije kazao je kako glavni grad BiH ima dovoljno vode, ali da današnje redukcije izgledaju kao za vrijeme agresije na Sarajevo.

U prostorijama Historijskog muzeja u Sarajevu održana je Građanska javna rasprava o snabdijevanju Sarajeva vodom. Pored građana, na javnu raspravu su pozvani i premijer Kantona Sarajevo, predstavnici kantonalnog i federalnog ministarstva nadležnog za vode, predstavnici kantonalnog ministarstva zdravlja, predstavnici Vodovoda te Zavoda za javno zdravlje KS.

Medijima se po završetku obratio profesor Muriz Spahić koji je rekao da Sarajevo ima dovoljne količine vode koje čak može plasirati i na svjetska tržišta, ali da se opet građani glavnog grada BiH pate zbog nedostatka vode.

"I to zato što se voda neracionalno koristi. S druge strane vode iz Sarajevskog polja koja se eksploatiše ima je dovoljno, međutim ona do potrošača ne dolazi. Indikativno je da su u posljednje vrijeme o ovim problemima nije govorilo u Sarajevu. Gledajući retrospektivno, proteklih godina Vlada KS i druge institucije nisu tome davale veliku pažnju", rekao je Spahić.

Istakao je kako mu je neshvatljivo da se u hidrološki povoljnoj godini govori o nedostatku vode u Sarajevu dodajući kako se prema vodi ophodi kao da je predmet manipulisanja.

Doktor Bakir Nakaš rekao je novinarima da se nada kako će oni koji su odgovorni konačno shvatiti zašto se javnost toliko interesuje za ovo pitanje ističući da voda u Sarajevu nije ono što je prije bila.