BiH
0

Spahić pozdravio SSP i najavio promjene na bh. političkoj sceni

FENA
Predsjedništvo Građanske demokratske stranke (GDS) BiH, kojim je predsjedavao predsjednik GDS-a Ibrahim Spahić, razmotrilo je danas pripreme za lokalne izbore u oktobru ove godine.

Predsjedništvo je konstatiralo da će GDSBiH u skladu s preporukama Glavnog odbora na predstojeće izbore izaći sa stručnim, mladim i sposobnim kandidatima za općinska vijeća i načelnike. GDSBiH je uvjeren da ove snage mogu realizirati program GDS-a BiH za jačanje lokalnih i regionalnih zajednica i ostvarivanje evropskog koncepta građanske BiH, saopćeno je iz GDS-a BiH.

Predsjedništvo je posebno skrenulo pažnju da se u predstojećim izborima mora voditi računa o podršci stotinama hiljada nezaposlenih i obespravljenih, razvojnim programima koji će osigurati zapošljavanje, kao i pitanjima sigurnosti u općinama i gradovima. Zbog ekonomske i socijalne krize i nesposobnosti lokalnih ograna vlasti potpuno je uzdrman mir i sloboda građana naročito djece i starih.

Predsjedništvo GDS-a pozdravilo je izlazak nacionalnih manjina prvi put na izbore. Predsjedništvo GDS-a BiH je također zaključilo da se u narednom periodu mora naći adekvatan smještaj za 2750 porodica u kolektivnim centrima, 3750 porodica bez električne energije, 690.000 građana koji se nalaze na rubu siromaštva, 45.000 porodica bez ostvarenog prava na dom i 1% povratnika zaposlenih u organima vlasti u prijašnjim mjestima stanovanja.

Ovo je dio naše akcije, istaknuto je, koju ćemo, zajedno sa Savezom udruženja - Udrugom izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u BiH, realizirati na osnovu platforme koju je GDSBiH prvi potpisao s ovom uglednom organizacijoom koja se bori za građanska prava i slobode u cijeloj BiH.

Predsjednik GDS-a BiH Ibrahim Spahić pozdravio je potpisivanje sporazuma o pridruživanju s EU koji će 16. juna BiH potpisati u Briselu s predstavnicima EU, ističući da je ovo jedan od najznačajnijih koraka prema reintegraciji BiH u modernu Evropu, zajednicu koja bi trebala bitno doprinijeti smanjenju socijalnih, ekonomskih i političkih tenzija u bh. društvu i otvoriti nove perspektive za bolji život, posebno mladima.

Obraćajući se učesnicima sjednice Predsjednistva GDS-a BiH, Spahić je naglasio da će i ustavne promjene i regionalizacija u BiH biti ubrzani i općeprihvaćene u našoj zemlji. BiH očekuje niz političkih, dramatičnih i iznenađujućih preokreta koji će pokazati da je za izgradnju normalne evropske države potrebno, prije svega, poštovanje građanskih prava i sloboda bez bilo kakve diskriminacije. Spahić je najavio veliko presvlačenje na bh. političkoj sceni.