Jednakost tokom cijele godine
0

Sorensen: Neshvatljivo da je spol prepreka za napredovanje

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Građani Bosne i Hercegovine decenijama obilježavaju Dan žena. Iako je jedno vrijeme 8. mart imao ideološki predznak, njegova suština lišena je bilo kakve ideologije i sasvim je plemenita - jednakost žena i muškaraca, napisao je u svojoj kolumni šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen u povodu Međunarodnog dana žena.

Možda danas mislimo da se ta jednakost podrazumijeva, napisao je Sorensen, ali prije samo sto godina, što u ljudskoj historiji nije puno vremena, žene nisu imale pravo glasa, nisu se znatnije školovale, nisu smjele raditi većinu poslova i bile su manje plaćene.

"Većim dijelom ta nepravda je ispravljena, ali ima područja na kojima treba raditi da bismo ostvarili jednakost među ljudima različitog spola. Dosta sam putovao i boravio u raznim dijelovima Evrope i svijeta. Mogu reći da ima ekonomski razvijenijih zemalja koje bi se mogle ugledati na BiH kada je u pitanju uloga žene u društvu", naveo je Sorensen.

Tokom 20. stoljeća, podsjetio je, žene u BiH su ostvarile ravnopravnost u pogledu školovanja i rada, napredovanja na poslu i plaća. No, trenutni problemi, uključujući ekonomsku krizu, dovode u pitanje ta postignuća.

"Tako se, naprimjer, danas dešava da poneki poslodavac pita kandidatkinje za posao da li imaju djecu i da li planiraju rađati pa na osnovu toga odlučuje da li će ih zaposliti, a postoje izvještaji i o povećanom broju slučajeva nasilja u porodici. Negativan trend je uočljiv i u broju žena u izvršnoj vlasti. Još 1982. Milka Planinc je bila premijerka Jugoslavije dok 2012. Vijeće ministara BiH nema nijednu ženu ministra", navedeno je u kolumni.

Ravnopravnost spolova je veoma važna za Evropsku uniju i sve zemlje članice rade na ostvarenju toga.

Devet komesara u Evropskoj komisiji su žene, a jedna od njih je Catherine Ashton, potpredsjednica Komisije i visoka predstavnica za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, što je jedna od najvažnijih funkcija u EU.

Učešće žena, smatra Sorensen, mora se širiti na svim nivoima uprave i one moraju imati priliku da ostvare svoje ambicije. U 21. stoljeću je neshvatljivo da spol može biti prepreka za napredovanje ili dobijanje prava.

"Na čelu sam jedne od najvećih Delegacija EU u svijetu i drago mi je da mogu reći da Delegacija u BiH zapošljava više žena nego muškaraca. Osim političkog i ekonomskog rada na pitanjima važnim za evropske integracije, Delegacija EU i EUSR u Sarajevu ozbiljno rade i na projektima čiji je cilj poboljšanje života žena u BiH. Jedan od meni najdražih je projekt pomoći porodiljama, putem kojeg radimo na usvajanju legislative i isplati porodiljskih naknada.

Nekoliko stotina hiljada eura smo uložili u rad s gender komisijama na općinskom nivou, pomažući im u provođenju zakona o ravnopravnosti spolova. Uloga žene u porodici i društvu je neizmjerna i mada još postoje poteškoće u ostvarivanju potpune ravnopravnosti, važno je da smo se opredijelili za to.

Evropska unija stremi jednakosti spolova i na to potiče zemlje članice, kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Uniji. Dok 8. marta poklanjamo cvijeće ženama, iskreno im zahvaljujemo na njihovom doprinosu.

Ali, muškarci i žene treba da su jednaki tokom čitave godine i zato je jako važna trajna debata o jednakosti. Svim ženama čestitam Međunarodni dan žena", napisao je Sorensen u kolumni objavljenoj na službenoj web stranici Delegacije EU.