BiH
0

Softić: FBiH će imati budžet i vladu do 31. marta

FENA
Predsjedavajući Pedstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Safet Softić vjeruje da će Federacija imati ne samo budžet već i vladu do 31. marta, kada ističe Odluka o privremenom finansiranju FBiH.

On je optimist u tom pogledu i pored novonastale situacije od protekle sedmice, kada je visoki predstavnik za BiH poništio odluku Predstavničkog doma o imenovanju nove Federalne vlade.

Naime, visoki predstavnik je pritom napomenuo da "staroj" Vladi još traje tehnički mandat i da ona može odlučivati o svemu, pa i o budžetu, a iz domaćih političkih krugova je potom komentirano da "stara" vlada ne može odlučivati jer nije kompletna otkad su na novim dužnostima njena dva ministra. Jedan od njih bio je ministar finansija.

Spomenuta poništavajuća OHR-ova odluka uslijedila je pošto kandidat za federalnog ministra unutrašnjih poslova u novoj Vladi Fadil Jaganjac (Stranka za BiH) nije dobio odobrenje ovog ureda.

U javnosti se zasad spekulira šta će SBiH poduzeti nakon ovakvog razvoja događaja. Potpuno nezvanično, kao njen novi kandidat spominje se Muhidin Alić iz Zeničko-dobojskog kantona.