Radovi kasne pet mjeseci
9

Socijalno ugrožene osobe i izbjeglice još čekaju izgradnju stambene zgrade u Velikoj Kladuši

M. N.
Izgled stambene zgrade
Izgled stambene zgrade
Iako je izgradnja zgrade s 20 stambenih jedinica i javnom kuhinjom na lokalitetu Joše u Velikoj Kladuši planirana u martu ove godine, radovi još nisu počeli. Općina Velika Kladuša zatražila je hitan sastanak s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica koje je implementator projekta.

Ukupna vrijednost ovog stambenog objekta je 1,4 miliona KM koji su osigurani u okviru CEB II - projekta za zatvaranje svih kolektivnih centara u BiH i zbrinjavanje socijalno ugroženih osoba. Smatra se jednim od najvećih i najvrednijih državnih projekata koji su trebali biti implementirani u Velikoj Kladuši.

Planom javnih nabavki za 2019. godinu za projekte CEB II Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica predviđeno je da Ministarstvo otvoreni postupak javnih nabavki za izvođenje radova na izgradnji višestambenog objekta u općini Velika Kladuša pokrene u toku marta 2019. godine, međutim, proces javnih nabavki još uvijek nije pokrenut, pri tome o tačnim razlozima kašnjenja Ministarstvo nije obavijestilo Općinu iako je u više navrata tražena informacija i usmeno i pismeno, kažu iz Kabineta općinskog načelnika.

U molbi za hitan sastanak se navodi zabrinutost i zbog eventualne mogućnosti da bi kašnjenje moglo biti i veće ako se pravovremeno ne reaguje.

Lokacija izgradnje
Lokacija izgradnje

Sporazumom koji su potpisali ovo ministarstvo, Općina Velika Kladuša i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike USK, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica se obavezalo da finansira i priključak objekta na elektrodistributivnu mrežu i da nabavi osnovne komade namještaja za stambene jedinice.

Općina Velika Kladuša se obavezala da će vršiti nadzor nad izvođenjem građevinskih radova, finansiranje priključaka na vodovodnu, kanalizacionu i telekomunikacijsku mrežu, tehnički prijem objekta, uknjižbu objekta u zemljišne knjige i konačno preuzimanje objekta na upravljanje i održavanje.

Nažalost, čekajući realizaciju ovog projekta i trajno rješavanje stambenog pitanja, dvije od osoba sa spiska koje su trebale dobiti stan su preminule.

"Općina Velika Kladuša je u svemu ažurno, odgovorno, pravovremeno, tačno i precizno ispunjavala sve svoje obaveze te uložila značajna materijalna sredstva u svim fazama dosadašnje implementacije Projekata CEB II, koja traje već skoro dvije godine. Kako se prema planu implementacije kasni već gotovo dvije godine, rastu cijene materijala i radne snage te i planirani troškovi izgradnje objekta", upozorio je šef tima CEB II Općine Velika Kladuša Sulejman Silić.

Za stanovanje u ovoj zgradi su predviđena četiri jednosobna, četiri jednoiposobna, četiri dvosobna stana i osam garsonijera. Površine stanova se kreću od 33 do 62 kvadratna metra. Za svaki stan je predviđena i ostava od pet kvadratnih metara u podrumu objekta te dvije zajedničke priručne ostave od po 10 kvadratnih metara u prizemlju za bicikle, dječija kolica i sl.

Iz Općine se nadaju kako će se na izgradnji ovog projekta početi raditi što prije kako bi socijalno ugrožene i raseljene osobe konačno imale dom dostojan čovjeka.