BiH
9

Socijalni jaz i među penzionerima: Najviša penzija u RS 1.720 KM, najniža 166 KM

Piše: G. D.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS najviša penzija u RS iznosi 1.720,86 maraka i isplaćena je tokom posljednja tri mjeseca prošle godine. Najniža samostalna penzija ostvarena na osnovu 15 godina penzijskog staža zabilježena je u januaru 2014. godine i iznosi 166,02 maraka.

Prosječna samostalna penzija u RS u decembru je iznosila 337,62 marke.

Drugim riječima, najviša decembarska penzija zapravo je "teška" više od pet prosječnih penzija ili više od deset najmanjih. Najvišom penzijom gotovo se može popuniti mjesečna potrošačka korpa u RS, koja iznosi 1.800 maraka.

Kada se govori o "višim“ penzijama, kako kažu u FPIO RS, tu se smatraju sve penzije preko 1.000 KM i takvih se isplaćuje svaki mjesec oko 400. Kada se ove cifre uporede sa ukupnim brojem penzionera, njih 247.000 u RS, onda se vidi koliko je zapravo mali procenat onih sa "velikim“ penzijama u RS i da on iznosi manje od jednog postotka svih penzionera. Prema podacima FPIO RS najvišu penziju u RS prima korisnik koji je bio zaposlen u oblasti bankarstva i carina iz Banje Luke.

Na drugom mjestu sa 1.685 KM je korisnik koji je bio zaposlen u bankarstvu i takođe je iz Banje Luke. Zatim slijedi korisnik koji je radni vijek proveo u državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju sa 1.598 maraka. Listu od "top pet" penzionera u RS zatvaraju korisnik sa 1.420 KM koji je bio zaposlen u pravosuđu i korisnik koji je bio zaposlen u Ministarstvu odbrane BiH sa 1.284 KM.

Portparol FPIO RS Tihomir Joksimović kaže da ova ustanova ne može da kaže ko su korisnici tih penzija, ali ističe da su zanimanja koja osiguravaju velike penzije uvijek ista.

"Prema podacima FPIO RS, penziju natprosječnog iznosa za Republiku Srpsku imaju najčešće korisnici koji su imali staž osiguranja u oblasti finansija odnosno bankari i druge finansijske organizacije, bankarskog i berzanskog posredništva, telekomunikacija, elektroprivrede. Tu su i zaposleni u pravosudnim institucijama, univerzitetski profesori, pojedini ljekari i osobe koje su imale zaposlenje u državnim organima", rekao je Joksimović.