BiH
0

SNSD-u najviše mandata u Narodnoj skupštini RS-a

Anadolija
Iako je doživio pad od šest zastupnika, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bit će vodeća stranka u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska gdje bi trebao imati 31 od ukupno 83 poslanika, pokazuje analiza Anadolije na osnovu do sada obrađenih 83,24 posto glasova sa općih izbora u Bosni i Hercegovini. 

SNSD je u dosadašnjem sazivu Narodne skupštine RS imao 37 poslanika, čime je prema sadašnjim podacima, zabilježio pad učešća u tom entitetskom zakonodavnom tijelu za 16,2 posto.

Istovremeno, SDS bi prema sadašnjem rasporedu glasova, trebao dobiti 25 mandata što je za sedam mandata više nego do sada - imao 18. Time je SDS svoje učešće u entitetskoj bh. skupštini povećao za 38,9 posto.

Demokratski narodni savez (DNS) trebao bi dobiti devet, što je za tri poslanička mandata više nego je imao do sada - šest. Time je DNS svoje učešće uvećao za 50 posto. 

No, DNS je u dosadašnjem mandatnom periodu samostalno imao šest poslanika, dok sada nastupa u Koaliciji sa NS i SRS-om pa ostaje da se vidi da li će jedan od mandata pripasti Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) koja je do sada u NSRS samostalno imala jednog poslanika.

Manji napredak napravila je i Partija demokratskog progresa (PDP) koja bi prema sadašnjem rasporedu trebala dobiti osam u odnosu na dosadašnjih sedam poslanika, što je za jedan ili 14,3 posto više. 

Narodni demokratski pokret bi prema sadašnjem broju glasova trebao dobiti pet poslaničkih mandata čime bi ta stranka zadržala nivo od prije četiri godine. Naime, tada je Demokratska partija samostalno osvojila tri mandata, a Narodna demokratska stranka sa kojom se kasnije ujedinila u NDP, dva. 

Najveći gubitnik u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS je SDP, koji prema sadašnjem broju glasova, više neće biti parlamentaran u tom entitetu. SDP je do sada imao tri mandata. 

Izborni gubitnik je i Socijalistička partija (SP), koja je prema dosadašnjem broju glasova izgubila čak dva mandata ili 50 posto u odnosu na dosadašnje stanje. Naime, SP je u NSRS do sada imao četiri poslanika, a sada bi trebala imati dva. 

Koalicija Domovina, koju predvodi SDA, prema dosadašnjem broju glasova, osigurala je najmanje dva poslanička mandata u NSRS. Taj broj bi nakon što se prebroje glasovi u odsustvu (raseljenih osoba) te iz inostranstva - pristigli putem pošte, gdje je uglavnom glasalo bošnjačko biračko tijelo, trebao biti i veći, pa bi Koalicija Domovina mogla imati i koji mandat više na uštrb nekih od stranaka iz bh. entiteta RS. 

SDA je, inače, do sada u NSRS samostalno imala dva poslanička mandata.

U skladu sa entitetskim ustavima, najmanja zastupljenost svakog konstitutivnog naroda u entitetskim zakonodavnim tijelima mora biti po četiri što znači da će u NSRS morati biti najmanje četiri Bošnjaka i isto toliko Hrvata. 

Time bi u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS trebalo biti zastupljeno sedam političkih subjekata naspram deset, koliko ih je participiralo nakon općih izbora prije četiri godine. 

Da bi se uspostavila parlamentarna većina koja bira entitetsku vladu potrebno je osigurati najmanje 42 poslanička mandata.