BiH
52

Koalicija Domovina mogla bi odlučivati o parlamentarnoj većini i novoj Vladi u RS-u

Anadolija
Koalicija Domovina, koju sačinjavaju Stranka demokratske akcije (SDA) Stranka za BiH (SBiH), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB) i Hrvatska stranka prava (HSP) BiH, mogla bi biti odlučujući faktor za formiranje nove parlamentarne većine u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska, a time i za uspostavu nove entitetske Vlade. 

Pokazuje to analiza Anadolu Agency (AA) nakon najnovijih preliminarnih, nezvaničnih i nepotpunih rezultata općih izbora koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, a nakon obrađenih glasova pristiglih putem pošte, odsustva, mobilnih timova, diplomatsko-konzularnih predstavništava i potvrđenih glasačkih listića.

Koalicija Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) - Demokratski narodni savez (DNS) - NS - SRS - Socijalistička partija (SP) koji je do sada činio parlamentarnu većinu u Narodnoj skupštini RS i Vladi bh. entiteta RS ima zajedno 42 od ukupno 83 zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a što je na ivici broja potrebnih zastupnika za većinu u zakonodavnom tijelu tog bh. entiteta.

Upravo 42 zastupnika su potrebna za formiranje parlamentarne većine što podrazumijeva da u tom slučaju niko ne smije napustiti skupštinu salu kako bi se osiguralo usvajanje odluka. 

U dosadašnjem sazivu, savez SNSD-DNS-SP imao je zajednički 47 zastupnika što im je osiguravalo komotniju parlamentarnu većinu, što ubuduće neće biti slučaj, s obzirom na to da je Koalicija SNSD-DNS-SP izgubila pet zastupničkih mandata u Narodnoj skupštini RS za novi saziv nakon općih izbora održanih 12. oktobra u Bosni i Hercegovini. 

Istovremeno, Savez za promjene koji čine opozicione partije u RS-u: Srpska demokratska stranka (SDS) u koaliciji sa Partijom ujedinjenih penzionera (PUP) i SRSRS, Partija demokratskog progresa (PDP) i Narodni demokratski pokret (NDP) zajednički imaju 36 zastupnika što je nedovoljno za formiranje parlamentarne većine.  

Ostaje i da se vidi kako će se ponašati SRSRS nakon izbora ukoliko dobije neki mandat s obzirom da je prije njihovog održavanja u više navrata pokušao osporiti kandidate PDP-a u ime Saveza za promjene jer je ta partija samostalno nastupila na izborima za NSRS, a u koaliciji sa NDP-om za razinu BiH. 

  • SNSD gubitnik - DNS i SP ojačali - 

Iako je doživio pad od osam zastupnika, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će pojedinačno biti vodeća stranka u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS gdje bi trebao imati 29 od ukupno 83 poslanika. SNSD je, naime, u dosadašnjem sazivu imao 37 poslanika, čime je prema sadašnjim podacima zabilježio pad učešća u tom entitetskom zakonodavnom tijelu za 21,62 posto.

Istovremeno, SDS bi prema sadašnjem rasporedu glasova trebao dobiti ukupno 24 mandata što je za šest mandata više nego do sada - imao 18. Time je SDS svoje učešće u entitetskoj bh. skupštini povećao za 33,33 posto.

Demokratski narodni savez (DNS) trebao bi dobiti osam, što je za dva poslanička mandata više nego je imao do sada - šest. Time je DNS svoje učešće uvećao za 33,33 posto. 

No, DNS je u dosadašnjem mandatnom periodu samostalno imao šest poslanika, dok sada nastupa u Koaliciji sa NS i SRS-om pa ostaje da se vidi da li će jedan od mandata pripasti Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) koja je do sada u NSRS samostalno imala jednog poslanika.

Partija demokratskog progresa (PDP) bi, prema sadašnjem rasporedu, trebala dobiti sedam poslanika što je identičan broj koji je partija imala i do sada. 

Za jedan mandat učešće u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS trebala bi povećati Socijalistička partija (SP). Ova partija do sada je imala četiri mandata u Narodnoj skupštini RS-a, a prema dosadašnjim rezultatima izbora, moglo bi joj pripasti pet. Time je SP svoje učešće u NSRS povećao za 25 posto.

Narodni demokratski pokret (NDP) bi, prema sadašnjem broju glasova, trebao dobiti pet poslaničkih mandata čime bi ta stranka zadržala nivo od prije četiri godine. Naime, tada je Demokratska partija samostalno osvojila tri mandata, a Narodna demokratska stranka sa kojom se kasnije ujedinila u NDP, dva. 

Analiza Anadolu Agency pokazuje da je trenutno veoma mala razlika između mandata pojedinih političkih subjekata u utrci za NSRS svega 25 do 30 što bi prema podacima sa neobrađenih redovnih biračkih mjesta, ali i obrađenih i glasova pristiglih putem pošte, odsustva, mobilnih timova, diplomatsko-konzularnih predstavništava i potvrđenih glasačkih listića moglo donijeti još neke promjene. 

Zanimljivo je i da trenutno, primjerice, HDZ-u 1990 nedostaje oko 350 glasova kako bi dobio mandat zastupnika u Narodnoj skupštini RS.

  • SDP nestao sa političke scene u RS-u -

Najveći gubitnik u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS je SDP, koji prema sadašnjem broju glasova više neće biti parlamentaran u tom entitetu. SDP je do sada imao tri mandata. 

Koalicija Domovina koju predvodi SDA prema dosadašnjem broju glasova osigurala je pet poslaničkih mandata u NSRS. Taj broj bi nakon što se prebroje glasovi u odsustvu (raseljenih osoba) te iz inostranstva - pristigli putem pošte, gdje je uglavnom glasalo bošnjačko biračko tijelo, trebao biti i veći, pa bi Koalicija domovina mogla imati i koji mandat više na uštrb nekih od stranaka iz bh. entiteta RS. 

SDA je do sada u NSRS samostalno imala dva poslanička mandata.

Prema entitetskim ustavima, najmanja zastupljenost svakog konstitutivnog naroda u entitetskim zakonodavnim tijelima mora biti po četiri što znači da će u NSRS morati biti najmanje četiri Bošnjaka i isto toliko Hrvata.  Time bi u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS trebalo biti zastupljeno sedam političkih subjekata naspram deset koliko ih je participiralo nakon općih izbora prije četiri godine. 

Naime, Narodna demokratska stranka (NDS) ujedinila se sa Demokratskom partijom (DP) u Novi demokratski pokret (NDP), Srspka radikalna stranka je nastupila u koaliciji sa SDS-om, dok je jedino SDP nestao sa političke scene u RS-u.