"Situacija treba da bude relaksirana"
1

SNSD, SDS, SDP i HDZ ne žele vanredne izbore u BiH

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Bosni i Hercegovini trenutno ne postoje razlozi za raspisivanje vanrednih izbora, jer bi to samo dovelo do dublje krize umjesto da situacija bude relaksirana, smatraju političari SNSD-a, SDS-a, SDP-a i HDZ-a.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da ideja izbora ne bi dobila podršku većine ostalih stranaka - pišu Nezavisne novine.

Ona je dodala da je Tihić sad opoziciona partija, a da opozicione partije uvijek maštaju o izborima.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da bi izbori bili rješenje, ali samo u FBiH, a da parlamentarne većine na ostalim nivoima postoje i da nema razloga za izbore.

Da bi izbori na svim nivoima bili rješenje, smatra predsjednik PDP-a Igor Crnadak, ali da oni nisu realni zbog komplikovane strukture BiH i činjenice da je BiH već u kampanji za lokalne izbore.

Portparol SDP-a Damir Mašić rekao je da ova partija ne želi pridavati pažnju svakoj izjavi koju daju članovi SDA, te da vanrednog stanja u BiH nema, da sve funkcioniše normalno i da postoje parlamentarne većine.

Poslanik HDZ-a BiH Mate Franjičević kaže da ne vidi razlog za izbore, jer oni bi bili mogući samo onda ako ne bi bilo moguće formirati vlast, te da je jasno da je osigurana parlamentarna većina koja postoji i funkcioniše, kao i da bi prizivanje izbora u ovoj situaciji moglo dovesti do porasta tenzija i zaoštravanja krize.