BiH
0

SNSD ostaje pri dogovorenoj reformi policije u BiH

FENA
Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da njegova stranka ostaje pri ranije postignutom dogovoru o reformi policije u BiH i podržat će predložene zakone u vezi s tim pitanjem.

"Smatramo da je politički dogovor o toj reformi završen i da se na to nema potrebe više vraćati", kazao je Dodik naglasivši da nije moguće ni mijenjati ono što je navedeno u predviđenim zakonskim aktima o reformi policije o čemu je ranije postignut dogovor.

On smatra da bi amandmansko djelovanje na te zakone "značajno ugrozilo to pitanje" i da bi bilo dobro da se ti akti usvoje da bi BiH ispunila uvjete za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Dodik je ponovio da je RS nesumnjivo opredijeljena da BiH što prije potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, ali da je isto tako potrebno da jasno bude potvrđena trajnost RS-a.

"RS je za nas neupitna i trajna. Želimo da čujemo i druge u BiH da to isto kažu, ali je očigledno da oni to neće. Ako neće i nastave dalje da nas omalovažavaju i osporavaju postojanje RS-a, onda ćemo sjesti i ponovo razmotriti tu situaciju. Onda je moguć referendum i svaka druga vrsta odluke i presedan uspostavljen u međunarodnoj praksi", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.