BiH
0

SNSD očekuje dominantno učešće u Vladi RS-a

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao “pobjednička partija” očekuje dominantno učešće u Vladi Republike Srpske (RS) i da mandatar bude iz redova SNSD-a i preuzimanje odgovornosti za rad buduće Vlade, u skladu s podrškom koju je stranka dobila na izborima.

Ovaj stav je predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku prenijela delegacija SNSD-a predvođena predsjednikom Izvršnog odbora Nebojšom Radmanovićem, tokom današnjih razgovora u sklopu konsultacija o izboru mandatara za sastav buduće Vlade RS-a.

Dodik se, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, složio da Vlada RS-a treba da bude formirana u skladu s rezultatima izbora, na kojima je SNSD ostvario “ubjedljivo najbolji” izborni rezultat i istaknuo da će on, nakon provedenih konsultacija, imenovati mandatara koji će moći da osigura podršku u Narodnoj skupštini RS-a.

Izraženo je obostrano očekivanje da će u najkraćem roku biti završen proces konstituiranja Vlade RS-a čime bi se i završio proces formiranja organa vlasti RS-a nakon provedenih izbora.