BiH
11

SNSD: Izvještaj Valentina Inzka pisan je na temelju potreba Sarajeva

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predložio je na početku današnje sjednice da se u dnevni red uvrsti tačka "odluka o razrješenju poslanika Šefika Džaferovića sa funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, odnosno člana Kolegija Predstavničkog doma“.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac kazao je da je izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN-a sramotan i potpuno jednostran, te da je izvještaj potvrda da je on pisan u Sarajevu na temelju određenih potreba Sarajeva, ali i da je Inzko prvi u proizvodnji loših odnosa u BiH.

"Potpuno je skandalozno da visoki predstavnik u svom izvještaju ne govori o pojavi radikalnih islamista koji su opšta opasnost za sve građane BiH. To dovoljno govori da je izvještaj jednostran i da Inzko još jednom potvrđuje da nema kredibiltet i da je krajnje vrijeme da ode iz BiH“, kazao je Košarac.

Skidanje s dnevnog reda prijedloga tačke o terorizmu Košarac je prokomentarisao riječima da u BiH postoji stav određenih političkih elita da se teroristički napadi ublaže.

"Dugo smo čekali izvještaj o napadu na Ambasadu SAD-a. Još uvijek nemamo adekvatnu intervenciju Tužilaštva BiH i potpuno je jasno da je državni parlament bio mjesto na kojem se trebalo govoriti o terorističkom napadu u Zvorniku“, rekao je Košarac.

Kazao je i da očito postoji dominacija politike Bakira Izetbegovića u Zastupničkom domu.

"Zabrinjavajuća politika koja je ovdje dominantna, a dolazi iz SDA, i koja je predvođena Bakirom Izetbegovićem jeste i činjenica da se teroristički čin u Zvorniku poistovijeti i da se stavi znak jednakosti sa legitimnom i legalnom intervencijom MUP-a RS. Mi to nećemo prihvatiti jer Vijeće ministara BiH i Parlament nemaju nadležnost da vrše analizu rada MUP-a RS“, zaključio je Košarac.

Nikola Špirić, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu PS BiH, rekao je da je danas imao najbolju namjeru kada je predložio dvije tačke dnevnog reda, odnosno da se uvrsti izvještaj Ministarstva sigurnosti o terorističkom aktu koji se desio u Zvorniku, te da se sa dnevnog reda današnje sjednice skine Krivični zakon jer nisu prihvaćeni prijedlozi Ministarstva pravde RS.

"Federacija je bila protiv. To šalje političku poruku da terorizam ima podršku u ovoj državi“, kazao je Špirić.