BiH
11

SNSD: Cvijanović i dalje u vodstvu u odnosu na Ivanića

Anadolija
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Dostavljanje podataka iz štabova SNSD-a i Saveza za promjene o tome čiji je kandidat pobijedio u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH nastavljeno je gotovo do jutra, pa je sasvim izvjesno da će ime pobjednika biti poznato tek nakon što Centralna izborna komisija BiH danas izađe s podacima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nešto oko dva sata iza ponoći proglasio pobjedu Željke Cvijanović, kandidata koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Naveo da je odlučujući broj glasova dospio iz Banje Luke, gdje je Cvijanović osvojila 61.960, a kandidat Saveza za promjene Mladen Ivanić 52.175 glasova, što je omogućilo da u ukupnom broju Cvijanović ima 309.201 glas, a Ivanić 303.621 glas. 

Nešto kasnije Dodik je saopštio da je kod broja glasova za Predsjedništvo BiH bilo podataka koji nisu bili identični sa stanjem na terenu, ali da i dalje Željka Cvijanović vodi sa hiljadu glasova prednosti u odnosu na protivkandidata iz Saveza za promjene Mladena Ivanića.

"Ostalo je da se u Banjoj Luci prebroji još 20 glasačkih odbora koji nisu ušli u ovaj broj, iz tog razloga je došlo do smanjenja razlike o kojoj smo ranije govorili", rekao je Dodik.

Kada su u pitanju podaci o glasanju za predsjednika RS, Dodik je kazao da na osnovu prebrojanih 440.000 glasova, on u odnosu na protivkandida Saveza za promjene Ognjena Tadića vodi za oko 12.500 glasova, ali to još nije konačno. 

Nakon Dodikovog, uslijedilo je i obraćanje novinarima iz štaba PDP-a.

Potpredsjednik te partije Branislav Borenović izjavio je da od ukupno 640.000 prebrojanih glasova, kandidat Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić vodi sa 4.000 glasova.