BiH
93

Snijeg otežao saobraćaj u Krajini, zabilježeni manji problemi u snadbijevanju električnom energijom

Piše: M. Ć.
Gusti snijeg koji od jutros pada širom Krajine poremetio je svakodnevne aktivnosti na ovom području, a prije svega normalno funkcionisanje saobraćaja.

Visina snježnog pokrivača trenutno se kreće između 5 i 10 centimetara, a ponegdje i više. Snijeg se zadržava na većini magistralnih i lokalnih puteva zbog čega se saobraćaj odvija otežano i usporeno.

Prema podacima BIHAMK-a, na planinskim prevojima Lanište (Ključ-Bosanski Petrovac), Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar), kao i na dionici M-5 Gorjevac-Ripač otežano je saobraćanje za sve kategorije vozila.

Također, na graničnom prijelazu Izačić usljed padavina zabranjen je promet kamionima iznad 7,5 tona koji dolaze iz Republike Hrvatske.

U Civilnoj zaštiti Unsko-sanskog kantona kazali su za naš portal da su na nekoliko mjesta zabilježeni manji prekidi u snabdijevanju električnom energijom, ali da snijeg do sada nije napravio veće probleme.

Vodostaj Une jutros je iznosio 50 cm i ima trend rasta, dok vodostaj Sane stagnira i iznosi 158 cm.

Potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica, Gata i Toplica i dalje trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće zbog zamućenosti izvorišta.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za danas su najavili oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama snijegom. Tokom dana ili u večernjim satima u nižim područjima Bosne kiša će prijeći u susnježicu ili snijeg. Vjetar, slab do umjeren, zapadni i sjeverozapadni. Dnevne temperature od 3 do 10, na jugu od 10 do 14 stepeni celzija.

Krajem dana i u večernjim satima očekuje se pad temperature zraka.