BiH
120

Snijeg čisti 45 vozila i 140 radnika KJKP Rad, vlasnici dužni čistiti ispred objekata

Piše: D. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mokar i težak snijeg koji je sinoć zahvatio našu zemlju i dalje pada. U Sarajevu zasad nema većih problema s obzirom na to da padavine nisu iznenadile Zimsku službu KJKP Rad. O stanju na terenu za portal Klix.ba je govorio glasnogovornik ovog preduzeća Ahmed Đipa.

Glavne saobraćajnice u Sarajevu su očišćene i prohodne.

"Od sinoć pada mokar i težak snijeg. Zimska služba preduzeća 'Rad' je na terenu sa 45 specijalnih vozila. Najvažnije gradske ulice su očišćene i posute materijalom za sprečavanje poledice. Na ručnom čišćenju snijega angažovano je 140 radnika", izjavio je Đipa.

Napomenuo je da su vlasnici prema zakonu dužni čistiti snijeg ispred svojih objekata i prilaza, kao i sa krovova.

"Prema Zakonu o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo vlasnici i korisnici stambenih prostora obavezni su čistiti snijeg i poledicu ispred objekata, kao i s prilaznih puteva, uključujući dio pločnika ispred objekta. Zakonska je obaveza ukloniti snijeg s krovova, na šta treba posebno obratiti pažnju danas zbog vlažnog i teškog snijega. Za provođenje ovih zakonskih obaveza nadležne su službe komunalne inspekcije i komunalnih redara", rekao je Đipa.

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme s kišom i snijegom. Na Bjelašnici je jutros u 7 sati izmjereno -8, na Sokocu -1, u Bihaću, Bugojnu, Drvaru, Livnu, Sanskom Mostu i Sarajevu 0, Goraždu, Jajcu, Srebrenici i Zenici 1, Banjoj Luci, Gradačcu i Tuzli 2, Doboju, Prijedoru i Zvorniku 3, Bijeljini 4, Mostaru 5, Trebinju 6 i Stocu 7 stepeni.

Danas će u BiH preovladavati oblačno vrijeme sa obilnijim padavinama. U Hercegovini i u sjevernim područjima Bosne sa kišom, a u ostatku zemlje sa snijegom ili susnježicom. Vjetar će biti umjeren do jak i to sjeveroistočni. U zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne mogući su olujni udari vjetra. Dnevna temperatura će biti od -1 do 4, a na jugu od 5 do 10 stepeni.

U Sarajevu će biti oblačno sa snijegom, a dnevna temperatura će biti oko 1 stepen.

Kada je riječ o visini snježnog pokrivača, on na Bjelašnici iznosi 258, u Han Pijesku 40, na Sokocu 16, u Nevesinju 15, u Gacku i Bugojnu 12, u Srebrenici 9, Mrkonjić Gradu 5, u Drvaru i Sanskom Mostu 2, a u Bihaću i Jajcu 1 cm.