Sredoje Nović
0

Snažnije uključivanje u naučnoistraživački prostor EU

FENA
"Naš interes je da se snažnije uključimo u naučnoistraživački prostor Evropske unije", istakao je danas ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Ministarstvo civilnih poslova BiH i Evropska komisija organizovali su u Sarajevu informativni skup o Sedmom okvirnom programu Evropske zajednice za istraživanje, tehnološki razvoj i ogledne aktivnosti (FP7) na kojem je učestvovao i evropski komesar za nauku i istraživački rad Janez Potočnik.

Na skupu su se okupili brojni naučni radnici i privrednici da bi se upoznali s prilikama koje pruža nedavno pridruživanje BiH tom programu (FP7), te da se podstakne dijalog, utvrde potencijalno zainteresirani partneri i otvori put za daljnju saradnju s evropskom istraživačkom zajednicom.

Ministar Nović je na pres-konferenciji podsjetio da je krajem prošle godine potpisan memorandum o pridruživanju BiH ovom programu, čime je otvorena mogućnost da se iz EU fondova povuku sredstva za finansiranje naučnoistraživackog rada, poduzetništva, kao i da se inicira mobilnost naših istraživača u zemlje EU i obrnuto.

FP7 podržava naučna istraživanja u EU i široj evropskoj istraživačkoj zoni s budžetom od gotovo 55 milijardi eura tokom perioda od sedam godina (2007-2013).

"Sada kada ste postali pridruženi član Sedmog okvirnog programa imate iste obaveze i prava kao svi članovi EU, barem na ovom području", kazao je evropski komesar Janez Potočnik.

On je posebno naglasio značaj regionalne saradnje jer nauka ne bi trebala imati granice, a naučnim radnicima treba obezbijediti najbolje uslove bez obzira odakle dolaze.

"Samo se znanjem, istraživanjem i inovacijama možemo spremiti za budućnost", istakao je Potočnik, dodajući da BiH ima dovoljno naučnog potencijala da konkuriše svojim projektima razvijenim evropskim zemljama.

Ministar Nović je dodao da se očekuje donošenje zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti, te da je sačinjen draft strategije koja treba dugoročno odrediti put BiH na ovom području.