Monitoring misija VE
0

"Smrtna kazna mora nestati iz Ustava RS-a"

FENA
Šef delegacije Monitoring misije Vijeća Evrope Jean-Louis Laurens upozorio je danas u Banjoj Luci da će Strasbourg biti veoma razočaran ako se iz Ustava RS-a ne izbriše odrednica o smrtnoj kazni.

Laurens je o tom pitanju u Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, koji kaže da je teško procijeniti kakva će biti sudbina amandmana na Ustav RS-a kojim je, između opstalog, predviđeno brisanje smrtne kazne budući da još uvijek nisu usaglašeni u Vijeću naroda RS-a.

Ističe da bi bilo veoma loše da odredbe tog paketa završe neuspješno, jer time ne samo da ne bi bio poboljšan Ustav nego bi se poslala i loša poruka za, kako kaže, ustavne promjene u BiH.

“Ako nema saglasnosti oko onoga što su evropske konvencije i standardi, onda je teško zamisliti atmosferu za promjene Ustava BiH”, kazao je Radojičić.

Laurens, koji je direktor Direktorata za demokratske i političke odnose Vijeća Evrope, ocijenio je da je postojanje smrtne kazne u Ustavu RS-a ostatak prošlosti koji treba da nestane iz Ustava RS-a.

To bi bar, kazao je, trebalo da bude razlog da se postigne saglasnost oko amandmana na entitetski ustav.

Osim o napretku koji je učinjen i uvjetima koje BiH ispunjava nakon primjema u Vijeće Evrope, na sastanku je bilo riječi i o ustavnoj reformi u BiH.

Radojičić je rekao da je Vijeće Evrope, preko svoje Venecijanske komisije, spremno da pomogne BiH kako bi se pomoljšao državni Ustav.

Na sastanku je bilo riječi i o tome da Skupština RS-a, ni nakon tri pokušaja, nije usvojila zakon o prestanku važenja entitetskog obmudsmana, dok Radojičić tvrdi da je situacija u tom pogledu “ilustracija pravne zbrke koja postoji u načinu prenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, jer to nije uređeno ni Ustavom ni zakonom”.

Taj zakon ponovo će se naći u Parlamentu, ali njegov predsjednik ne želi prejudicirati krajnji ishod.

Predstavnici delegacije Monitoring misije Vijeća Evrope sinoć su u Aleksandrovcu razgovarali i s predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom, koji je ocijenio da je nedopustivo da BiH već duže ne rješava pitanje članstva svojih predstavnika u različitim komisijama Vijeća Evrope.

Podsjetivši da je Venecijanska komisija ranije ocijenila da način izbora članova Predsjedništva BiH ne odgovara evropskim standardima, Dodik je naveo da je moguće razgovarati o donošenju rješenja koja bi predviđala izbor bez nacionalnog ekskluziviteta, tako što bi se birao jedan član iz RS-a a dva iz Federacije BiH.

On je izrazio spremnost da se razgovara i o povećanju broja poslanika Parlamenta BiH uslijed povećanja kapaciteta njegovog rada, ali uz stav da to ne smije biti nauštrb principa entitetskog glasanja.