BiH
0

Smjene zbog nesavjesnog rada u slučaju Tomislava Dobrnjca

FENA
Generalni direktor Kliničkog centra Banja Luka Milan Skrobić smijenio je načelnika Klinike za ortopediju i traumatologiju Sašu Prostrana te naredio da se još tri ortopeda kazne umanjenjem za 30 posto plaće zbog odgovornosti u slučaju pacijenta Tomislava Dobrnjca.

U saopćenju KC Banja Luka navodi se da su ljekari kažnjeni zbog teže povrede radne obaveze kada je Dobrnjac ostavljen više sati pod narkozom čekajući operaciju, da bi na kraju bio vraćen u sobu i operiran tek sutradan.

Šef Odjeljenja ortopedije Vladimir Papić i ljekari specijalisti ortopedi Marinko Domuzin i Stanoje Kuruzović kažnjeni su kaznom 30 posto od plaće u trajanju od tri do jednog mjeseca, uz preporuku načelniku Klinike za ortopediju i traumatologiju da se u tom periodu isključe iz operativnog programa.

Ova rješenja Skrobić je donio na osnovu preporuka i zaključaka Disciplinske komisije o odgovornosti povodom incidenta koji se dogodio pacijentu Tomislavu Dobrnjcu, a u skladu sa Zakonom o radu i Pravilnikom o radu KC-a Banja Luka.

Dobrnjac je teško povrijeđen 6. novembra od eksplozije koja je raznijela automobil u kojem je smrtno stradao radnik Zavoda za izgradnju Banje Luke Milan Vukelić.

Tada su Dobrnjcu od eksplozije traumatski amputirane potkoljenice.