BiH
3

Smjene direktora u kantonalnim preduzećima čiji izvještaji o radu ne budu prihvaćeni?

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo dali su danas saglasnost za razrješenja dužnosti predsjednika i članova skupština 14 javnih komunalnih i javnih preduzeća nad kojim nadzor vrše ministarstva komunalne privrede, saobraćaja, privrede i pravde i uprave zbog isteka mandata.

Na period od 90 dana, kako je zakonom propisano, Vlada je dala saglasnost za imenovanje vršilaca dužnosti na spomenute funkcije i uputila ih Skupštini Kantona Sarajevo na potvrđivanje.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković (Stranka demokratske akcije - SDA) kazao je novinarima da je imenovanje vršioca dužnosti privremeno rješenje, a zbog budžetskih ušteda nadoknade za članove skupština smanjene su za 50 posto.

Radi se o preduzećima "Rad", "Tržnice - pijace", "Sarajevogas", "Park", "Vodovod i kanalizacija", "Toplane - Sarajevo", "Pokop", "Gradski saobraćaj", "Televizija Kantona Sarajevo", "Sarajevo-šume”, "Skenderija", "Veterinarska stanica", ZOI '84 Olimpijski centar Sarajevo i “Poljoprivredno dobro Butmir”.

Nakon što su imenovani vršioci dužnosti skupština preduzeća, Konaković je u izjavi Feni naglasio da smjena direktora tih preduzeća ima drugu proceduru ističući da je moguće da izvještaji nekih preduzeća u nastavku sjednice ne dobiju podršku zastupnika.

"Iz tih izvještaja utvrđuje se način poslovanja tih preduzeća, a neusvajanjem izvještaja stvaraju se pretpostavke da se mijenja menadžment. Očekujem da će biti i takvih negativnih izvještaja. Mislim da će biti smjena u dijelu u kojem mi nismo zadovoljni upravljanjem tim preduzećima", pojasnio je Konaković.