Vanredna Skupština Sindikata SPDS
34

Smijenjen Jure Bilić, imenovan Radenko Mirković

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Večeras je održana vanredna Skupština Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH na kojem je dosadašnji predsjednik Jure Bilić smijenjen, a na to mjesto imenovan Radenko Mirković iz Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose.

Ovo znači da se automatski van snage stavlja potpis koji je Jure Bilić zajedno sa Hajrudinom Hasanovićem, predsjednikom Upravnog odobra Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, stavio na protokol sa Vijećem ministara BiH.

"Također, razmotrit ćemo da li je to bilo u zakonskoj formi ili ne. Imamo situaciju da je retroaktivno bilo umanjenje plaća da bi se mogli odlučiti na korak tužbe protiv poslodavca", kazao je Mirković za portal Klix.ba.

Iako su bili pozvani, Bilić i Hasanović se nisu pojavili na vanrednoj Skupštini Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH.

Na Skupštini se moglu čuti i da je protokol prekršen od strane Vijeća ministara jer su isplaćene manje naknade po osnovu regresa, nije formirana radna grupa Vijeća ministara i predstavnika ovog Sindikata u cilju izrade nacrta kolektivnog ugovora što je obaveza VM.

Po svemu sudeći, stvari se vraćaju na stanje prije potpisivanja protokola sa Vijeme ministara BiH.

Osim ovoga, bilo je govora i o finansijskim malverzacijama i nije isključeno da će novo rukovodstvo zatražiti istragu. Između ostalog, sporne su isplate na ime sudske presude za najam prostora na osnovu koje je Sindikat morao isplatiti 27.000 KM.

Predstavnici Sindikata Granične policije BiH čestitali su novoizabranom rukovodstvu.