BiH
130

Smijenjen direktor Službe za zapošljavanje KS Igor Kamočaji

FENA
Igor Kamočaji
Igor Kamočaji
Upravni odbor smijenio je Igora Kamočajia s mjesta direktora Javne ustanove Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. U razgovoru za Agenciju Fena Kamočaji je rekao da smatra kako je u pitanju čistka kadrova Socijaldemokratske partije BiH.

"Novu parlamentarnu većinu drži dogovor o raspodjeli pozicija. Stoga skidaju glave svima koji nisu pripadnici stranaka koje su dogovorile ovu političku trampu. Kako bi se to sprovelo ne biraju se načini. To je osnovni razlog moje smjene i tako mi je rečeno", kazao je Kamočaji.

"Članovi novog Upravnog odbora u petnaest dana održali pet sjednica dok nisu izmaštali razlog za moju smjenu. U neformalnim razgovorima neki od članova Upravnog odbora na moje direktno pitanje koje su namjere vršitelja dužnosti odgovoreno mi je da ću biti razriješen, što sam spoznao već nakon konstituirajuće sjednice Upravnog odbora. Razlozi su već tada bili jasni. Serija maratonskih sjednica više su ličila na isljedništvo nego na sjednice jedne javne ustanove. Moram reći i da se sjednice Upravnog odbora nisu zakazivale u skladu sa zakonom, odnosno u skladu sa Poslovnikom o radu koji definiše sazivanje redovnih i vanrednih sjednica", izjavio je smijenjeni direktor Službe za zapošljavanje KS.

U obrazloženju smjene članovi UO odbora imputirali su mu da je počinio krivično djelo, što Kamočaji smatra harangom na njegovu ličnost.

"Mogu razumjeti da nova Vlada Kantona Sarajevo želi instalirati poslušnike na strateška mjesta, kakvo je i mjesto direktora Službe za zapošljavanje, ali neću pustiti da lažne optužbe prođu nekažnjeno", poručio je Kamočaji.

Prema njegovim riječima, ni na jednoj od pet sjednica članovi Upravnog odbora od njega nisu tražili informaciju o broju nezaposlenih u Kantonu, o problemima sa kojima se susreću nezaposlene osobe u traženju posla, o aktivnim i pasivnim mjerama politika za zapošljavanja koja usvaja Vlada, o tome šta sve treba učinit da bi se disperzija propisa koji tretiraju ovu oblast uredila, itd.

"Nisu me pitali za suštinu moga posla", ističe Kamočaji i najavljuje proceduru ekspertske revizije zbog, kako kaže, osnova sumnje da su se u prethodnom mandatu desile određene nezakonitosti u poslovanju Službe.

"Jednostavno, želim na čistac izvesti kontrolu svake marke poreskih obveznika. Želio sam skinuti hipoteku sa ove javne ustanove i to je nekome zasmetalo. To što sam član SDP-a i što sam pokrenuo procese kontrole s ciljem utvrđivanja kako su trošeni milioni maraka istinski je razlog moje smjene. Zbog toga me kriminaliziraju iako za to nema nikakve osnove, što znaju i sami članovi ovog novog Upravnog odbora koji su mi se ovih dana, dok su me smjenjivali, istovremeno i izvinjavali. Ja ću poduzeti sve zakonom raspoložive postupke kako bi sačuvao svoj dignitet i obraz. Ne može se nekažnjeno neko proglašavati lopovom", kazao je Kamočaji.