BiH
0

Smanjenjem PDV-a zaštiti ugrožene kategorije stanovništva

FENA
Udruženje izdavača i knjižara BiH (UiK) smatra kako je najnovijim udarom na standard bh. građana, prvenstveno ugroženošću prava na kruh-hljeb, pristigla i ugroženost prava na knjige, udžbenike i druga djela. Time se stvara realan osnov za ozbiljno preispitivanje u državnim organima odluka o PDV-u na osnovne životne namirnice u koje pored hrane i lijekova, spada i izdavaštvo.

Udruženje smatra kako je ukidanjem ili radikalnim smanjenjem PDV-a iz tih oblasti, potrebno zaštititi najugroženije kategorije stanovništva i omogućiti približno normalan rad u oblasti izdavaštva, štamparstva i knjižarstva.

To će istovremeno stvoriti uvjete da društvo ne trpi zbog nepristupačnih cijena i da se omogući od besplatnih udžbenika do prihvatljivih cijena knjige i štampe jedno od temeljnih prava građana na kulturu.

Udruženje će se angažirati na izradi Zakona o udžbenicima putem delegiranih članova direktora "Bosanske riječi" Tuzla Šime Ešića i direktora "Sarajevo publishinga" Mehmeda Alagića. Namjera je istaći nedostatak odgovarajuće regulative na razini BiH i entiteta, koja bi omogućila da se na odgovarajući način zaštite ove djelatnosti kao dijelovi razvojne politike društva.

Izuzetno je važno da se sindikati i Komora u BiH uključe u ovaj proces zajedno sa Vijećem ministara i nadležnim ministarstvima kako bi prestala neprekidna ponavljanja i konstatacije istog stanja bez izlaza i rješenja, ocjenjuje se u saopćenju Udruženja.

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić pozvao je nadležne institucije da se skoncentriraju na prava građana BiH na kruh-hljeb, prava na kulturu i posebno u tom kontekstu, prava na knjigu. Također, oni bi trebali predložiti odgovarajuća rješenja kroz neposredne mjere koje bi na prvim septembarskim zasjedanjima Parlamenta BiH trebale biti usvojene, čime bi se spriječio kolaps i građana i njihovih temeljnih prava i potreba.