Sedmica globalne sigurnosti u FBiH
0

Smanjen broj saobraćajnih nesreća, ali povećan broj teže povrijeđenih

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Članovi ekspertnog tima za praćenje realizacije Akcionog plana za provedbu mjera iz dokumenta "Polazne osnove strategije sigurnosti saobraćaja Federacije BiH 2008. - 2013." upoznali su javnost o aktivnostima u sedmici globalne sigurnosti u saobraćaju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova već drugu godinu obilježava sedmicu globalne sigurnosti. Ovogodišnja manifestacija sastoji se od edukativno-takmičarske aktivnosti o temi "Šta znamo o saobraćaju".

"Ove godine ciljna grupa su učenici završnih razreda srednjih škola, potencijalni kandidati za polaganje vozačkog ispita. Edukativna predavanja su usmjerena da se budući vozači upoznaju o najčešćim uzrocima nezgoda na području BiH", kazao je komandir jedinice za saobraćaj MUPKS-a Željko Klisara.

Edukativna predavanja predviđena su da ukažu na opasnosti koje se događaju u saobraćaju.

"Imamo pet škola s područja Starog Grada, Centra i Novog Sarajeva. Radili su test i iznenađen sam njihovim znanjem u pozitivnom smislu. Osim ovih aktivnosti u saradnji s Federalnom televizijom dali smo promotivne spotove da se emituju u sedmici globalne sigurnosti", dodao je Klisara.

Po njegovim riječima u odnosu na ranije godine smanjen je broj saobraćajnih nezgoda. Istaknuo je da najviše stradaju učesnici u saobraćaju između 24 i 40 godina te da je bitno da se u osnovnim i srednjim školama provodi kampanja "Voli život, poštuj pravila".

Član ekspertnog tima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Safet Kapo kazao je da je osim smanjenja broja saobraćajnih nesreća smanjen broj lakše povrijeđenih, a da je zapaženo povećanje teže povrijeđenih. Istaknuo je da je bez položenog vozačkog ispita vozilom upravljalo 1.045 osoba te nađeno 2.592 neregistrirana vozila.

U toku sedmice globalne sigurnosti u saobraćaju će biti uvedena privremena pravila.

"Sugerisano je svim kantonalnim MUP-ovima da u toku ove sedmice preduzimaju preventivne mjere, da ne vrše kažnjavanja. Odnosi se na prekršaje koji ne utiču direktno na sigurnost saobraćaja", dodao je Kapo.

Za učesnike su predviđene simbolične nagrade. Pobjednik će dobiti laptop, drugoplasirani videokameru, a ostale tri nagrade su digitalni aparati.