Pohvale za DEI
62

Smajić o predaji odgovora na Upitnik EK: Svaki korak je bitan, ali to nisu nikakvi povijesni dometi

Piše: I. Č.
Zekerijah Smajić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zekerijah Smajić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Novinar i stručnjak za proces proširenja Evropske unije Zekerijah Smajić osvrnuo se za Klix.ba na predaju odgovora na Upitnik Evropske komisije, kazavši da je svaki novi korak u približavanju evropskim standardima i regulativama za građane velik i bitan.

"Već četvrt stoljeća živimo u zemlji bespravlja, stranačkog klijentelizma, poslušničkog tajkunizma, etnonacionalističkih ucjena i straha od egzistencijalnog progona. Svaki taj naš novi korak, naravno, nema nikakve historijske domete kako to voli predstavljati gospoda iz vlasti, a po čemu odskače narcistički ego predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića", kazao je Smajić.

Navodi da je predaja 3.242 odgovora na uobičajena testna pitanja Evropske komisije, dakle, pravno-tehnički proces, nikakav epohalni dokaz uspješnosti ovog i ovakvog surogata od državne vlade zvanog Vijeće ministara.

"Ovog čime se domaći iz visoke vlasti sada hvale, u svakoj drugoj državi s kredibilitetom bi se stidjeli. Zvizdić, koji svojom svakodnevnom retorikom želi pokazati koliko je sveznajući ne zna izgleda da će odgovori na upitnik Evropske komisije iz Sarajeva otići nakon 14 mjeseci, a iz Beograda su odgovori otišli za 45 dana, iz Zagreba za dva mjeseca", napominje Smajić.

Napominje da, ukoliko iko u ovoj čudesnoj zemlji u ovom momentu zaslužuje pohvalu, onda to svakako nije Vijeće ministara, niti stranačke vođe i državno Predsjedništvo.

"Pohvale zaslužuju tek marljivi birokrati iz Direkcije za evropske integracije koji su na svojim plećima iznijeli do sada najteži teret skeniranja cjelokupnog organizma naše teško oboljele države", rekao je Smajić za Klix.ba.

Na pitanje u kojem smo konstatovali da bh. parlamentarci, mahom opozicioni, nisu dobili na uvid odgovore na Upitnik Evropske komisije, Smajić odgovara kontrapitanjima: "Zašto se parlamentarci nisu interesirali za sudbinu Upitnika i zašto nisu u tome bili kreativni"; "Ako je svakom građaninu bilo omogućeno da se aktivira u tom procesu, zašto to ne bi bilo moguće parlamentarcima koji sjede u susjednoj zgradi".

Naš sagovornik navodi da problem, osobno, vidi drugom dioptrijom.

"Sve dok opoziciji ne bude na umu samo vlast po svaku cijenu, već uspješna država i sretni građani, naša zemlja će, uz sve ljudske i prirodne potencijale, veoma skupe i problematične strane kredite, stalno ići unazad kao i Hrvatska kojoj, evo, ni članstvo u Uniji ne pomaže da se izdvoji iz kruga zemalja 'bolesne demokracije'. Zašto? Jer izjeda iznutra samu sebe vlastiom prošlošću, nacionalističkim strastima i hroničnim antagonizmom između pozicije i opozicije", naveo je Smajić za Klix.ba.

Ističe da bi naša opozicija, nevladin sektor (ako ga uopće ima), akademska zajednica, radništvo, studenti, mediji – trebali da promijene paradigmu.

"Trebali bismo, dakle, da promijenimo obrazac u kojem vidimo ono što su domovina, naš zavičajni krug, porodica i posao kojim se bavimo. Život po modelu danas-za-danas je poguban jer ubija vizionarstvo, a politici kao zanimanju daje katastrofične razmjere", kategoričan je Smajić.

Na pitanje da li da su bh. zvaničnici, međusobno, morali praviti ustupke na štetu Bosne i Hercegovine prilikom odgovora na Upitnik EK, Smajić navodi da su ustupci u politici neminovni i poželjni, jer je i sama politika vještina laganja u pravo vrijeme.

"Koje je ko ustupke kome učinio znat ćemo uskoro kada počnu stizati tomovi dodatnih pitanja Evropske komisije i novi zahtjevi za pojašnjenja danas predatih odgovora", zaključio je Zekerijah Smajić.