Donja Sopotnica
44

Služena božićna liturgija u hramu Svetog Georgija u Novom Goraždu

E. A.
(Foto: E. A./Klix.ba)
U crkvi Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici u Novom Goraždu služena je božićna liturgija na kojoj se okupio veliki broj vjernika pravoslavne vjeroispovjesti.

Božićnu liturgiju u crkvi služio je jerej Marko Marković koji je prisutnima poželio sretne božićne blagdane.

Uoči Božića, jednog od najvećih pravoslavnih blagdana noć prije na ovom mjestu je organizirano tradicionalno paljenje badnjaka, a u pravoslavnim domovima u ovom dijelu BIH očekuje se tradicionalno porodično druženje uz bogatu trpezu.

Donja Sopotnica odnosno Hram Svetog Georgija centralno je mjesto duhovnosti pravoslavnih vjernika iz Goražda i okoline. Ovaj hram je sagrađen 1454. godine kao zadužbina Hercega Stjepana Vukčića Kosače. Kompleks u Donjoj Sopotnici je pod zaštitom države, a specifičan je i po tome što je pri hramu 1519. godine osnovana prva štamparija u BiH, a druga na Balkanu, zahvaljujući Božidaru Goraždaninu.

U crkvi štampariji u Donjoj Sopotnici štampane su prve crkvene ćirilične knjige na prostorima Bosne i Hercegovine, u štampariji Božidara Goraždanina, drugoj iza Cetinjske, odakle su distribuirane karavanskim drumovima do pravoslavnih crkava i manastira.

Najpoznatija od njih je Molitvenik čije je reprint izdanje promovirano 2009. godine.

Ova je godina u znaku 500 godina od štampanja Molitvenika goraždanskog, posljednje knjige iz štamparije Božidara Goraždanina koju je 1523 godine štampao Teodor Ljubavić, u štampanju mu je pomogao đakon Radoje.

Zanimljivo je da u pogovoru Molitvenika stoji da su forme odnosno slova pribavljena iz Venecije i da je ova knjiga pri hramu svetog Georgija u mjestu Goražde na rijeci Drini.