Srebreničke majke
0

Slučaj Karadžić će pokazati je li u Hagu sud ili cirkus

Sarajevo-x.com
Majke enklava Srebrenica i Žepa ogorčene su na izjavu tima odbrane Radovana Karadžića, koji kažu, da u Srebrenici nije bilo genocida, nego ratnih zločina i da je broj žrtava tendenciozno udvostručen.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa za portal Sarajevo-x.com kazala je da nije iznenađena odlukom Karadžića i njegovog tima.

“Istina je da smo ogorčene," kaže Subašić. "Dosta je bilo laži od strane cijelog svijeta. Svi izmišljaju razne gluposti, kako bi skinuli teret za svojih leđa. Mi znamo da postoje dokazi koji kažu drugačije. Postoje živi svjedoci, kao i hiljade mezara u Srebrenici. Srebreničani znaju da se desio genocide i nećemo dozvoliti da ga iko drugim imenom zove.”

U slučaju da se to desi, ističe da će razmisliti na koji način će djelovati.

“Moguće je svašta da se desi, ništa nas ne iznenađuje. Vjerujemo da su i Miloševića sakrili negdje u Rusiju, dok na hiljade majki, djece i supruga traga za najmilijim. Ako se desi da sud u Hagu prihvati Karadžićevu odbranu, onda to neće biti sud, nego jedan veliki circus koji je organizovala Međunarodna zajednica”, pojašnjava Munira Subašić.