Šest godina poslije
0

Slučaj Brčanska Malta: Nikolić i Delibegović su slobodni ljudi

Piše: D. Brkić
Enver Delibegović i Budimir Nikolić
Enver Delibegović i Budimir Nikolić
Budimir Nikolić i Enver Delibegović su poslije šest godina oslobođeni optužbi za krivično djelo ratnog zločina navodno počinjenog na raskrsnici Brčanska Malta 15. maja 1992. godine.

Viši sud u Beogradu je 16. novembra prošle godine donio rješenje o obustavljanju istrage protiv Nikolića i Delibegovića, koji napokon mogu reći da su slobodni ljudi.

Također, van snage je stavljena i Interpolova potjernica, koja je raspisana i za Selimom Bešlagićem, Mešom Bajrićem i Muhamedom Brkićem, dok se Iliji Jurišiću sudi u Beogradu.

Inače, u maju 1992. godine Budimir Nikolić je bio član Operativnog štaba Službe javne bezbjednosti, a Enver Delibegović je bio na dužnosti zamjenika komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane.

Budimir Nikolić zbog ogromnog uzbuđenja nije imao snage da se pojavi na konferenciji za novinare u Fondaciji Istina, pravda, pomirenje, dok je Enver Delibegović rekao kako je njemu sve vrijeme savjest bila čista. Srbijansko pravosuđe je teretilo Delibegovića za ratni zločin nad kolonom vojnika JNA, iako je on, zajedno sa još nekoliko opštinskih zvaničnika, bio u koloni kao garant njenog sigurnog izlaska iz Tuzle.

Srbijansko pravosuđe i dalje provodi istražne radnje protiv Selima Bešlagića, tadašnjeg načelnika Tuzle, i Meše Bajrića, načelnika SJB Tuzla. Muhamed Brkić, protiv kojeg se također vodila istraga, je u međuvremenu preminuo, dok se Ilija Jurišić od 2007. godine pred srbijanskim pravosuđem bori za pravdu.