Borut Pahor
0

"Slovenija vjeruje u BiH"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenija vjeruje u BiH i njenu budućnost i zbog toga želimo produbiti i privredne i političke odnose između naše dvije zemlje i njihovih naroda, izjavio je danas nakon susreta sa članovima i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, predsjednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor.

Pahor je potvrdio da će Slovenija učiniti sve što je u njenoj moći da BiH, a nakon ispunjenja i posljednjeg uvjeta, dobije "bijeli šengen" prije ovog ljeta.

"Čestitam BiH na ostvarenom napretku i nadam se da će nastaviti ovako.Smatram da rješenje za politička pitanja unutar BiH neće doći sa strane već treba dopustiti političkoj eliti BiH da sami odlučuju o svojoj sudbini, a međunarodna zajednica pri tome treba pružiti svu neophodnu pomoć", kazao je Pahor.

Špirić i Pahor su zaključili da su odnosi BiH i Slovenije izuzetno dobri, a u toku susreta razgovarali su i o otvorenim pitanjima između dvije zemlje.

"Razgovarali smo i o staroj deviznoj štednji i postoji namjera i volja da se ovo pitanje riješi. Ono o čemu se ne slažemo jesu modaliteti rješenja ovog problema", istakao je Špirić.

Pahor je u posjet BiH doputovao s delegacijom ministara Vlade Republike Slovenije i sa 132 privrednika iz Slovenije.

Nakon susreta članova Vijeća ministara BiH i ministarske delegacije Republike Slovenije, Pahor i Špirić obratit će se privrednicimna iz BiH i Slovenije na otvaranju bh.-slovenske poslovne konferencije u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.