BiH
0

Slovenija: 10 posto nekretnina bivše SFRJ u inozemstvu biti će prodano, utržak podijeljen

FENA
Neke od diplomatskih nekretnina bivše SFRJ u inozemstvu, oko 10 posto objekata, biti će prodane po tržišnim cijenama, a utržak razdijeljen državama sljednicama po poznatom ključu iz okvirnog ugovora o sukcesiji, potpisanog u Beču 2001. godine, objavio je u ponedjeljak ljubljanski "Dnevnik".

Kako je za ljubljanski list izjavio Vladimir Gašparič, zamjenik slovenskog člana u odboru država nasljednica za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše zajedničke države, na toj su listi neki objekti koje bi željeli svi, ali i nekretnine koje ne želi nitko.

Primjerice, svima je zanimljiva nekadašnja rezidencija na prestižnoj Park Avenue u New Yorku. "Ta lokacija je tako zanimljiva za svaku od pet nasljednica da nijedna nije željela napraviti kompromis", izjavio je Gašparič. On dodaje da je stan u luksuznoj zgradi u New Yorku 1995., procijenjen na vrijednost od 1,8 milijuna dolara, danas neusporedivo vredniji na tržištu, a i prazan je, uz redovito održavanje, pa ga ne bi bio problem prodati.

Prema njegovim riječima, države nasljednice prodat će i nekadašnju misiju SFRJ u Ujedinjenim narodima, smještenu na Petoj aveniji, uz Central Park, koja ima 1820 metara upotrebljive površine, a u njoj je trenutačno smještena misija Srbije. Ta je zgrada sporazumom o nasljedstvu procijenjena na 11,8 milijuna dolara, no s obzirom na lokaciju i veličinu njena je prava cijena daleko viša, piše "Dnevnik".

Gašparič je naveo da će se fizički podijeliti 90 posto objekata nekadašnje jugoslavenske konzularne imovine, ali će oko 10 posto biti prodano, a utržak podijeljen na nasljednice. Tako će, primjerice, prodati i zgrada bivše jugoslavenske ambasade u Bonnu, koja je izgubila na cijeni jer je prijestolnica Njemačke sada Berlin, ali isto tako i neki objekti na nezanimljivim lokacijama u Japanu, Švicarskoj i na Novom Zelandu.