BiH
0

Slogan SDU "Zajedno protiv lopova, korupcije i siromaštva"

FENA
Socijaldemokratska unija BiH (SDUBiH) nastupit će na općin izborima 3. oktobra pod sloganom "Zajedno protiv lopova, korupcije i siromaštva".

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu rekao predsjednik ove stranke Nermin Pećanac to je slogan razumljiv za svakoga, a vrijeme je da se raskrsti s korupcijom.

SDUBiH je prepoznatljiv po tome što ne samo da se nije libio govoriti o korupciji i kriminalu, o čemu svjedoče i krivične prijave koje je ova stranka podnijela protiv federalnog premijera Mustafe Mujezinovića i federalnih ministara Vahida Heće i Desnice Radivojevića, kazao je Pećanac.

On je javno pozvao Stranku za BiH i NS Radom za boljitak da se ograde od korištenja budžetskih sredstava u predizborne svrhe. Pećanac je prokomentirao da je "jedini sretan rudar u BiH" onaj sa spota Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije. A NS Radom za boljitak je pozvao da se ogradi od e-mailova koji pristižu građanima s pozivom da glasaju za ovu stranku u zamjenu za 100 KM.

Iako je najvažnije političko pitanje u BiH promjena Ustava BiH, lider SDUBiH naglašava da nikakve promjene Ustava i drugih reformi neće biti dok se ne završi obračun s institucionaliziranim kriminalom, što je osnovni zadatak SDUBiH.

Za ovu stranku će za razgovore nakon izbora biti ključna dva uvjeta, a to su neupitnost BiH i istinska borba protiv korupcije i kriminala, jer je, smatra Pećanac, BiH postala "sigurna kuća" za kriminalce svih vrsta, te je nakon izbora potrebno razgraditi tu kuću sazdanu na kriminalu.

Član Predsjedništva SDUBiH Nijaz Duraković je rekao da je svjestan da je ovo mala stranka, ali da ona okuplja mladost, sposobne, stručne i evropski opredijeljene ljude i prave patriote, što govori o njenoj dosljednoj borbi za cjelovitu i suverenu BiH, uređenu na evropskim principima.

U ovoj stranci nema sumnjivih tajkuna, ratnih profitera, gramzivih ljudi koji su okupirali elitne gradske četvrti, onih koji su u proteklih 20 godina "zajahali" na vlasti i bezočno lažu i pljačkaju ponižene građane, kaže Duraković.

  • Ako ne odu ti prevaranti i lopovi, a tu mislim na SDA, SBiH, oba HDZ-a, a dijelom i na SDP, onda ne vidim perspektivu za BiH. Onda nema nade, naglasio je.

Duraković ističe da samo objedinjene demokratske opozicione snage mogu učiniti nešto te je SDU više puta pozivala na zajednički politički nastup demokratskog bloka i patriotskog fronta, koji bi činili SDPBiH, SBBBiH, Naša stranka, LDS, GDS, pri čemu bi svaka stranka zadržala svoju samostalnost.

Odziva, međutim, nije bilo, a najrezolutnije odbijanje došlo je od predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji, navodi Duraković, istovremeno šuruje s liderom SDA Sulejmanom Tihićem i dovodi u pitanje smisao opozicije i traži savez s onima koji su najveće zlo u društvu.

SDUBiH je "stranka opasnih namjera" prema rušiteljima BiH i korupcionašima, ali sama ne može ostvariti cilj, zato je Duraković pozvao sve patriotski i demokratski orijentirane građane da vjeruju u pobjedu i dodao da je još otvoren poziv svim opozicionim strankama za postizbornu saradnju.

Potpredsjednik SDUBiH Miro Lazović je ukazao da BiH ponovo organizira izbore po diskriminatorskom ustavu te da je sadašnja organizacija države u suprotnosti s tradicijom načina života u BiH.

To aktualne vlasti znaju, ali njima ovakvo stanje odgovara. SDUBiH trenutno rješenje ne prihvata kao trajno, te je jedan od ciljeva stranke donošenje novog ustava i vraćanje naziva republika BiH.

Na važnost okupljanja opozicije ukazao je i Ivo Komšić, navodeći da je analiza lokalnih izbora 2008. pokazala da bi takva opozicija odnijela apsolutnu pobjedu u BiH i Federaciji na svim nivoima osim u tri kantona, a takvu koaliciju bi morao predvoditi SDP.

Nova predizborna istraživanja pokazuju da su te analize bile tačne. Međutim, tvrdi Komšić, zbog nejedinstva opozicije doći će do situacije u kojoj će SDP biti stranka s relativnom većinom, ali će možda morati tražiti partnere u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji. Također, nova istraživanja pokazuju da ovako neće doći ni do promjena u sastavu Predsjedništva BiH.

A ako SDP uđe u vlast s tim strankama, onda neće moći učiniti ništa, iako će imati relativnu većinu, smatra Komšić.

On posljednju šansu vidi u savezu s građanima, koji nikad nisu bili nezadovoljniji, što je pokazalo i nedavno fizičko rušenje zgrade Vlade FBiH.